Svađa među zastupnicima

Rasprava o vršnjačkom nasilju završila na Tesli i Titu; Jovanović: “Kolega Culej, vi ste loš primjer svom djetetu”

Hina

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

"U ime Partije iz škole je izbacivao vjernike, odbio 91. liječiti branitelje, a potom trgovao lijekovima i šlag na kraju – proganjao svojeg kolegu koji je sa crkvom za Božić otišao u Pariz. I to je nama bio ministar...", rekao je Culej obrušivši se na Jovanovića



ZAGREB U saborskoj raspravi o vršnjačkom nasilju u četvrtak je došlo do žestokog verbalnog okršaja HDZ-ovog Steve Culeja sa SDP-ovcima, a nisu izostale ni ideološke teme, kao ni spominjanje lika i djela Nikole Tesle, Josipa Broza Tita…


»Treba li zdravstveni odgoj utvrditi koji su problemi u nasilničkom ponašanju određenih đaka koji ometaju nastavu ili bi to trebao, kao u moje vrijeme, neki pedagog. Ja ne znam što bi tu trebao reći zdravstveni odgoj«, pitao se Stevo Culej nakon što se Željko Jovanović (SDP) u raspravi upozorio na važnost zdravstvenog odgoja u školama.


Culej je loš primjer svome djetetu


Jovanović mu je uzvratio kako će zdravstveni odgoj osigurati da djeca žive zdravije i da nauče u školama ono što ne nauče u obitelji.




»Vi sigurno niste dobar primjer jer, citirat ću, ‘Sin Steve Culeja veliča ustaške zločine i vrijeđa saborske zastupnike’, ‘Sinčića nazvao žvaljom komunističkom i hvali se očevom plaćom’. E pa, kolega Culej, djeca će u školi naučiti da se ovako ne smije ponašati, dakle, vi ste loš primjer svom djetetu, ali i svima koji prate Vaš rad u Saboru«, poručio je Jovanović.


To je izazvalo Hrvoja Zekanovića (Hrast) da ustvrdi kako je Jovanović prekršio poslovnik jer je omalovažavao zastupnika, na što mu je predsjedavajući Milijan Brkić odvratio kako ne smatra da je prekršen poslovnik.


»To je stilski izričaj kolege Jovanovića, kao što vi imate svoj, tako da se nećemo time baviti«, ustvrdio je Brkić.


Jovanović se branio kako nije nikoga uvrijedio već samo citirao Jutarnji list.


Jovanović je iz škole izbacivao vjernike


Culej se potom obrušio na njega prozvavši ga da je, dok je bio ministar, za savjetnicu uzeo »od svog političkog kolege ljubavnicu-djevojku i stavio je na savjetničko mjesto s plaćom od 12.000 kuna bez prethodnih uvida u njezine sposobnosti«.


»I taj isti ministar, koji nalazi za shodno čitati neke portale poput Indexa i u Saboru ih citirati protiv svojih kolega, pa isto tako taj kolega za njega nađe nešto. U ime Partije iz škole je izbacivao vjernike, odbio 91. liječiti branitelje, a potom trgovao lijekovima i šlag na kraju – proganjao svojeg kolegu koji je sa crkvom za Božić otišao u Pariz. I to je nama bio ministar…«, nabrajao je Culej.


Jovanović je potom rekao kako ga je Culej oklevetao na najružniji način, citirajući portal kojeg je nazvao »drekno.hr«.


SDP-ovac Nenad Stazić potom je ustvrdio kako bi odluka Sabora o proglašenju dana vršnjačkog nasilja bila vrhunska hipokrizija i cinizam jer, kaže, neće ni malo smanjiti vršnjačko nasilje. Pri tome je povukao paralelu kako je Sabor 10. srpnja proglasio Danom Nikole Tesle.


Teslin spomenik nisu srušili protivnici struje


»Teslin spomenik u Gospiću srušen je ’91., a to nisu napravili protivnici električne energije, nego zato što je Tesla bio Srbin. Kršinićev Tesla do danas nije vraćen u Gospić, ne zato što je spomenik loš nego jer je Tesla Srbin, a u Gospiću vlada HDZ, kao i u Hrvatskoj«, rekao je.


Culej je Staziću potom objašnjavao kako je on s Merčepom čuvao Gospić.


»I ja sam Hrvat, Zagorec i bravar, a jedan takav je bio Vaš idol, a ja ovdje moram nositi ružičastu, narančastu, crnu majicu da se zaštitim od vašeg nasilja«, poručio je Culej.


Predsjedavajući Sabora Željko Reiner zastupnike je potom upozorio kako sve to nije zabavno nego žalosno.


»Govorili ste od spomenika Nikoli Tesli, Titovim zločinima, Mečepu, vikanju na utakmicama, Đikiću, navodnoj krađi identiteta… To sve nema veze s proglašenjem Nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja«, ustvrdio je Reiner.