Koncern do grla

Ramljak odlazi, a prate ga izjave visokih izvora: Ovo su posljedice njegovih nedopuštenih poteza

P. N.

snimio Denis Lovrović

snimio Denis Lovrović

Nitko ne može kompromitirati, ustvrdila je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, sve ono dobro što je napravljeno u posljednjih deset mjeseci, dodajući da "treba biti fer i priznati da se ova Vlada našla u krizi s Agrokorom koja nije nastala preko noći i u nastalim okolnostima preuzela je odgovornost te spriječila urušavanje gospodarskog sustava".



Nakon što je sinoć objavljena informacija da Ante Ramljak odlazi s pozicije izvanrednog vladinog povjerenika u koncernu Agrokor, o neodrživosti njegove pozicije progovorila i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.


– Bila sam vrlo kritična prema honorarima savjetnika. Mislim da su oni pretjerani, duboko nemoralni i da je u konačnici riječ o sukobu interesa. A najnovije informacije po kojima je gospodin Ramljak bio, nakon imenovanja za Vladina povjerenika, još 20 dana zaposlen u tvrtki Texo Management, koja je kasnije sklopila milijunski ugovor s Alix Partnersom, dakle posredno s Agrokorom, po mojem mišljenju čine poziciju gospodina Ramljaka, kao Vladina povjerenika, neodrživom”, rekla je Grabar Kitarović u razgovoru za tjednik Globus.


Nitko ne može kompromitirati, ustvrdila je, sve ono dobro što je napravljeno u posljednjih deset mjeseci, dodajući da “treba biti fer i priznati da se ova Vlada našla u krizi s Agrokorom koja nije nastala preko noći i u nastalim okolnostima preuzela je odgovornost te spriječila urušavanje gospodarskog sustava”.




– Ono što je dobro jest da se stanje stabiliziralo, da su sačuvani poslovi i radna mjesta. A riječ je o ogromnom broju ljudi. Ali moram reći i to da me posebno brine činjenica da je slučaj Agrokor Vladi oduzeo toliko energije da se svi sada bavimo gašenjem požara, a ne novim investicijama, otvaranjem novih radnih mjesta, reformom državne uprave, istaknula je Grabar Kitarović.


Večernji list pak donosi izjavu iz izvora bliskog predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću, koji ističe da je “Plenković je sav svoj politički kredibilitet uložio u Agrokor, on nije tip koji bi se bavio malverzacijama i profitirao na propalom Agrokoru”.


– Onda dođe neki Ramljak, koji nema veze s HDZ-om, uzima savjetnike iz svoje bivše tvrtke, a posljedice zbog tih njegovih nedopustivih poteza trebao bi snositi HDZ. To ne smijemo dozvoliti. Prisjetite se slučaja Fimi media, u koji je upleteno bivše vodstvo HDZ-a, ali su pod HDZ-om započeli pravosudni obračuni s korupcijom, da bi nakon toga HDZ bio devastiran na izborima. Zar bi se nama, koje je zapalo da spašavamo Agrokor jer smo na vlasti, trebalo dogoditi da nas taj isti Agrokor uništi jer su neki u propasti koncerna vidjeli svoju priliku?’, stoji u izjavi koja, tvrde kolege iz Večernjeg lista, dolazi iz kruga predsjednika Sabora.


Izvanredni Vladin povjerenik jučer je bio na sastanku u zgradi Vlade, koji je završio iza 21.00 sat, nakon čega je otišao koristeći stražnji izlaz, kako bi izbjegao znatiželjne novinare i novinarke.


Ipak, medijima je Ramljak nešto kasnije potvrdio da je donio odluku o ostavci.