Liječenje karcinoma

Radiochirurgia Zagreb: Sveta Nedelja dobila najsuvremeniju onkološku polikliniku u jugoistočnoj Europi

Hina

Foto Robert Anic/PIXSELL

Foto Robert Anic/PIXSELL

 Radiochirurgia Zagreb, najsuvremenija poliklinika za dijagnostiku i liječenje karcinoma radioterapijom, radiokirurgijom i kemoterapijom na području jugoistočne Europe, svečano je u četvrtak otvorena u Svetoj Nedelji nadomak Zagreba. »Radiochirurgia Zagreb« prva u Hrvatskoj i široj regiji nudi tzv. screening ili probir-pregled koji omogućava rano otkrivanje raka pluća putem vrhunskog CT uređaja uz minimalnu dozu zračenja. Poliklinika nudi i druge preglede za rano otkrivanje karcinoma poput magnetne rezonance dojke i virtualne kolonoskopije. Osim toga u poliklinici je moguće pratiti učinak kemoterapije, moguće je navođeno uzimanje uzoraka te kompjutorski potpomognuta dijagnostika.Uoči Svjetskog dana borbe protiv raka, novu polikliniku otvorila je predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović istaknuvši tom prigodom važnost prevencije te smanjenja rizika od oboljenja razvijanjem zdravih životnih navika te uputila apel relevantnim institucijama izvršne vlasti za žurnim donošenjem Nacionalnog plana za borbu protiv raka.

Svečanom otvorenju, uz brojne uzvanike iz društveno-političkog, znanstvenog i kulturnog života, uveličao je i izaslanik predsjednika Vlade i ministar zdravstva Milan Kujundžić.


Ministar je pozdravio privatnu investiciju u rješavanje problema od važnosti za cijelu zajednicu te istaknuo važnost povećanja konkurencije u zdravstvu, koja samo može rezultirati poboljšanjem kvalitete cijelog zdravstvenog sustava.


«Nakon četiri godine rada na ovom projektu osjećam zadovoljstvo, ali i ponos jer građanima Republike Hrvatske, ali i šire nudimo najsuvremenije uređaje i metode za rano otkrivanje i liječenje karcinoma«, izjavio je ravnatelj »Radiochirurgije Zagreb» Dragan Schwarz, naglasivši da poliklinika, osim što raspolaže najsuvremenijom tehnologijom, okuplja i iznimno stručan liječnički tim.»Svatko od nas na ovaj ili onaj način dotaknut je ovom bolešću«, istaknuo je Schwarz prisjetivši se pritom kolega i partnera s kojima je radio na ovom projektu, a koji su od ove zloćudne bolesti izgubili život. Poliklinika svoje usluge planira staviti na tržište državnog i privatnog osiguranja na cijelom prostoru jugoistoka Europe.«Na investiciju nas je najvećim dijelom potaknula poražavajuća statistika jer u Hrvatskoj godišnje od karcinoma oboli oko 25.000 ljudi, a tehnologija u Radiochirurgiji omogućuje rano otkrivanje što značajno povećava šanse za izlječenjem ili produljenjem kvalitetnog života unatoč dijagonzi. Sama tehnologija liječenja radiokirurgijom, omogućuje zahvate na dijelovima tijela koji do sada, kirurškim metodama nisu bili mogući ili su bili visokorizični«, istaknuo je Schwarz. Posebnost radiokirurgije je u tome što se liječenje obavlja snopom visoko preciznih te posebno usmjerenih i doziranih zraka koje uništavaju sam karcinom bez rezanja i bez krvi, uz minimalno oštećenje okolnog tkiva. Sam tretman ne traje dugo, a pacijent odmah poslije može kući.Klinika raspolaže Siemensovom opremom – CT uređajem ultra niske doze zračenja, velike brzine s 384 rekonstruirana sloja, MR uređajem jačine 3T te ultrazvukom najnovije generacije.Ukupna vrijednost investicije premašuje 10 milijuna eura i realizirana je iz privatnih izvora uz financiranje HBOR-a i Unicredit leasinga te uz HAMAG Bicro jamstva.