Traže odgovornost

Račun 3. maja blokiran, radnici traže smjenu uprava svog i pulskog škvera

Marinko Glavan

Foto D. Škomrlj

Foto D. Škomrlj

Povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u riječkom brodogradilištu Juraj Šoljić izrazio je zabrinutost jer se pojavila i informacija da radnicima riječkog škvera nisu uplaćeni doprinosi za lipanj



RIJEKA Tražimo smjenu uprave »3. maja«, ali i matičnog društva Uljanik d.d., rekao je jučer Juraj Šoljić, povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u riječkom brodogradilištu i član Radničkog vijeća, nakon što je Zagrebačka burza objavila da je »3. maju« u petak blokiran račun.


Šoljić, koji je prije dva dana predao zahtjev za početkom procesa mirenja u »3. maju«, nakon što radnicima do 15. kolovoza nije isplaćena plaća za srpanj, izrazio je zabrinutost jer se prije dva dana pojavila i informacija da radnicima riječkog škvera nisu uplaćeni doprinosi za lipanj. Upravi »3. maja« i Uljanik grupe poslali smo upit o uplati doprinosa za lipanj. Iz Uljanik grupe poručuju »Doprinosi će biti uplaćeni uz sljedeću isplatu plaće i dio su financijskog paketa na kojem Uprava i stručne službe financija intenzivno rade«. – Direktora Maksimilijana Percana u nekoliko smo navrata, kao Radničko vijeće, pitali jesu li uplaćeni doprinosi, na što nam je svaki put odgovarao da jesu. Sad je to pod znakom pitanja, i nemamo pravu informaciju jesu li doprinosi uplaćeni ili ne. Ako nisu, znači da je direktor namjerno iznosio neistine Radničkom vijeću, a osim toga riječ je i o poreznom prekršaju za koji netko treba odgovarati, rekao je Šoljić.

Vratite brodove


Šoljić dodaje da se situacija u kojoj radnicima »3. maja« nije isplaćena plaća, a brodogradilište već osam mjeseci praktički ne radi, zbog nemogućnosti plaćanja dobavljača, može vrlo brzo riješiti, kada bi postojala dobra volja vlasnika, Uljanik grupe.



Uprava Uljanik grupe oglasila se jučer poslijepodne po pitanju blokade »3. maja«, najavivši kako će račun biti deblokiran u ponedjeljak.– U petak, 17. 8. 2018., račun 3. MAJ Brodogradilišta d.d. samo je nakratko bio blokiran. U roku od nekoliko sati postignut je dogovor s vjerovnikom koji je pristupio prisilnoj naplati te je spomenuti isti dan podnio prijedlog za povlačenjem ovrhe. Zbog vremenskog ograničenja, postupak deblokade računa nije uspješno proveden do kraja te će isti biti deblokiran u ponedjeljak, 20. kolovoza 2018., do 8.30 sati, stoji u odgovoru uprave na naš upit.


– Pri tom ne mislim na povrat preko 500 milijuna kuna koliko je uprava »3. maja« dala pozajmicu Uljaniku, jer prije restrukturiranja Brodogradilišta Uljanik teško je na to računati. Ali Brodogradilište »3. maj« ima vlasnički udio u dva broda Uljanika, koji plove i rade, a vrijednost tog udjela je 103 milijuna kuna. Zašto uprava »3. maja« ne proda taj vlasnički udio u dva broda, što bi nam bilo dovoljno i za isplatu plaća i za pokretanje proizvodnje. Očito nema dobre volje vlasnika da se to riješi, a u međuvremenu mi nemamo čime raditi i tonemo sve dublje u gubitke. Zbog toga tražimo ne samo smjenu direktora »3. maja«, nego i Uljanika d.d., rekao je Šoljić.Brodogradilištu 3. maj račun je blokiran jučer, prema odgovoru uprave škvera na upit Zagrebačke burze. Uprava je poručila i da će se programom restrukturiranja Uljanik brodogradilišta stvoriti pretpostavke za intenziviranje ukupnih poslovno proizvodnih aktivnosti Uljanik grupe, što uključuje i 3. maj.

Dogovor s vjerovnicima


– Činjenica je da je poslovanje 3. maj Brodogradilišta otežano radi ukupne situacije te dijelom u svezi problematike Uljanik grupe. Programom restrukturiranja Uljanik brodogradilišta stvorit će se pretpostavke za intenziviranje ukupnih poslovno proizvodnih aktivnosti Uljanik grupe, što uključuje i 3. Maj«, poručili su iz riječkog brodogradilišta odgovarajući na upit Zagrebačke burze.Iz tog brodogradilišta u petak poslijepodne naveli su i da u trenutku objave članka u Poslovnom dnevniku račun društva nije bio blokiran.– Štoviše, sa svim smo vjerovnicima dogovorili modele namirenja obveza. Nažalost, prije kratkog vremena račun društva je blokiran. Društvo ulaže napore da se račun deblokira u što kraćem roku, kaže se u obavijesti na burzi. Brodogradilište 3. maj zabilježilo je u prvih šest mjeseci ove godine ukupne prihode od 109,5 milijuna kuna, što je oko 80 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, dok je gubitak te tvrtke dosegnuo 151 milijun kuna. U istom lanjskom razdoblju riječko brodogradilište poslovalo je s dobiti od 1,7 milijuna kuna. Kratkoročne obveze tog društva u prvom su polugodištu dosegnule gotovo 303 milijuna kuna, dok su u istom lanjskom razdoblju iznosile 248 milijuna kuna.Uljanik Grupa prvo je ovogodišnje polugodište završila s gubitkom od 364,8 milijuna kuna, što je povećanje za otprilike tri puta u odnosu na isto razdoblje lani kada je iznosio 113,3 milijuna kuna.