Predsjednik Uprave Uljanik grupe

ROSSANDA OPTIMISTIČAN Očekujemo da ćemo od rujna krenuti s procesom restrukturiranja

Hina

Snimio Neven Lazarević

Snimio Neven Lazarević



 Predsjednik Uprave Uljanik grupe Gianni Rossanda u srijedu je izjavio kako je uvjeren da će proces prihvaćanja plana restrukturiranja biti okončan u roku dva mjeseca odnosno da će to pulsko brodogradilište od rujna moći započeti s procesom restrukturiranja.


Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat danas je nakon sastanka sa sindikalnim predstavnicima brodogradilišta Uljanik i 3. maj izjavio da je u Bruxelles poslan prijedlog restrukturiranja Uljanika, čime je anuliran pritisak Komisije koja je 22. srpnja odredila kao dan do kada joj mora biti odaslan program restrukturiranja na verifikaciju.Rossanda nije bio na tom sastanku u Zagrebu, a u Puli je u izjavi za novinare sastanak ministra i predstavnika sindikata ocijenio konstruktivnim i pozitivnim, istaknuvši kako zaključci pokazuju da su svi dionici na istoj liniji te kako zajednički rade na restrukturiranju Uljanik Brodogradilišta. »Proces je izuzetno složen, svjesni smo da će biti i upita i prijedloga i sugestija, no uvjeren sam da će posao biti okončan u roku, u iduća dva mjeseca, odnosna da ćemo od rujna i definitivno moći krenuti dalje i započeti s očekivanim procesom restrukturiranja«, rekao je Rossanda.Ponovio je kako je financijska situacija u pulskom brodogradilištu složena te kako su planovi predviđali da se plan restrukturiranja usvoji do lipnja ove godine, odnosno da je i likvidnost bila bazirana na tome.


»Lipanj je prošao i to znači da sada moramo poduzeti neke druge aktivnosti i napraviti neke druge korake kako bi sačekali usvajanje programa. Ako ispunimo sve zadaće koje smo si postavili, imat ćemo novaca za isplatu plaća i u kolovozu i u rujnu i u svim ostalim mjesecima koji slijede, no ako se ne ispune bit će problema«, ustvrdio je čelni čovjek Uljanika.Poručio je da »Uprava intenzivno radi na tome, kako ima nekoliko varijanti» te kako očekuje da će se problemi riješiti.Na novinarski upit o odnosu sa strateškim partnerom, tvrtkom Kermas energija u vlasništvu poduzetnika Danka Končara, predsjednik Uprave Uljanik Grupe je rekao kako Kermas energija i Danko Končar do sada ničime nisu dali naslutiti da imaju namjeru odustati od posla.

Rossanda kaže i kako vjeruje da će, kada se za to ispune uvjeti, Končareva tvrtka ući u vlasništvo pulskog brodogradilišta.


Smatra i da je spominjanje područja Uljanika kao prostora nekakvog budućeg nekretninskog biznisa posljedica nekih pravila koja sa sobom nosi zahtjev za pokretanje postupka restrukturiranja.»Čim zatražite program restrukturiranja, osim vlastitog učešća od investitora odnosno novog vlasnika, uvijek se traži i nekakvo umanjenje. Mi smo bili svjesni da će Europska komisija tražiti da se umanji kapacitet s jedne strane, ali i fizički prostor koji je u ovom trenutku na raspolaganju Uljaniku«, istaknuo je Rossanda.Dodaje kako se od samog početka govori o tome »da se jedan dio nekretnina treba staviti u drugu funkciju kako bi se omogućilo strateškom partneru da bude zainteresiran za sudjelovanju u spašavanju strateške grane, a to je brodogradnja«.


»Ono što je cilj i ove Uprave i sindikata i hrvatske Vlade jest taj da se održi brodogradnja u Puli i Rijeci i da se nastavi graditi brodove visoke tehnologije, kao što su ovi koji sad stoje na obali iza nas«, poručio je Rossanda.


Istaknuo je kako plan restrukturiranja koji je poslan u Bruxelles sadrži financijsko restrukturiranje Uljanik Brodogradilišta, »što podrazumijeva podmirivanje svih dugova i stvaranje nekakvog početnog kapitala koji bi Uljaniku omogućio nastup na tržištu kapitala i gradnju brodova«.»Derivat toga je da pokažate da možete živjeti, odnosno koji je vaš plan, što mislite raditi, gdje mislite raditi, kako mislite projektirati i s koliko ljudi to mislite realizirati. To je ono što se nalazi u planu«, naglasio je.

Upitan osjeća li kao predsjednik Uprave odgovornost za stanje u kojem se Uljanik nalazi, Rossanda je poručio kako mu je savjest »mirna i čista«. »Uprava je po defaultu odgovorna za stanje u društvu, ali u odnosu na stanje koje smo zatekli prije pet godina u brodogradilištu i sve aktivnosti koje smo poduzimali da Uljanik preživi i ima nekakvo sutra, naša savjest je što se tiče odgovornosti izuzetno mirna i čista«, rekao je predsjednik Uprave Uljanik grupe.