Previranja u SDP-u

RAZRIJEŠENA DILEMA Glasanje o povjerenju Bernardiću na Glavnom odboru bit će – javno

Tihana Tomičić

Foto Slavko Midžor / PIXSELL

Foto Slavko Midžor / PIXSELL

Ja ću prvi tražiti da ostane javno. Članovi Glavnog odbora birani su regionalno i članovi stranke imaju pravo znati kakav je njihov politički stav, jasno i glasno, poručio je Zlatko Komadina



RIJEKA Kako sada stoje stvari, glasanje o povjerenju predsjedniku SDP-a Davoru Bernardiću na sutrašnjoj sjednici Glavnog odbora bit će – javno.


Potvrdio nam je to potpredsjednik stranke Zlatko Komadina.


»I po poslovniku glasa se javno, a ako netko želi da bude tajno, taj mora obrazložiti zašto bi bilo tajno, i o tome se onda glasa. Ja ću prvi tražiti da ostane javno. Članovi Glavnog odbora birani su regionalno i članovi stranke imaju pravo znati kakav je njihov politički stav, jasno i glasno«, kaže Komadina.




Hoće li pak biti isključivanja »neposlušnih« članova u liku Milanke Opačić ili Miranda Mrsića ili nekih drugih iz SDP-a, to i dalje nije jasno i vjerojatno će ovisiti o tijeku same sjednice, no da se stvaraju uvjeti za to pokazuje uvrštenje točke pod nazivom »Zahtjev za davanje ostavke na zastupničku dužnost« u dnevni red sjednice Glavnog odbora.


Samo opomena


Na pitanje o čemu se radi, predsjednik Glavnog odbora Erik Fabijanić uputio nas je na točku 94., stavak 3, Statuta SDP-a, a ona kaže: »Ako zastupnik u Hrvatskom saboru krši Program SDP-a ili u toku mandata prijeđe u drugu stranku, Glavni odbor ga isključuje iz SDP-a i traži da podnese ostavku na zastupničku dužnost«.


To bi valjda trebalo značiti da, ako neki napuste stranku ili budu isključeni, još i vrate saborski mandat stranci, mada je on po Ustavu neotuđiv i pripada pojedincu, a ne stranci.


Za pretpostaviti je u svakom slučaju da će ova točka sigurno otvoriti raspravu najprije o Tomislavu Sauchi, koji je prvi takav primjer, a onda i o imenima onih koji su po stavu Predsjedništva nanosili štetu stranci svojim izjavama, dakle Milanki Opačić, Mirandu Mrsiću ili Peđi Grbinu.



Govori se i o tome da će se od zastupnika tražiti da potpišu da će vratiti mandat stranci ako napuste stranku. Time bi se provjerila njihova lojalnost, a i osigurao broj mandata. No zastupnici su protiv toga i kažu da ih nitko neće natjerati da priznaju da njihov mandat u Saboru, kako Ustav i kaže, nije neotuđiv. To je protuustavno, kažu.



No, raspoloženje je takvo, čini se, da bi mogli proći samo s – opomenom, jer nitko ne želi formiranje njihovog novog kluba zastupnika i raskol kluba zastupnika. 


Mi smo mirni


Iako Opačić, Mrsić, Grbin i ostali do subote šute, jedan od kritičara rekao nam je neslužbeno kako se osjeća:


– Potpuno smo mirni. Nitko od nas nije kršio program ni statut, nastupali smo cijelo vrijeme u duhu socijaldemokracije i SDP-a, radili u skladu s klubom zastupnika i dapače bili među najaktivnijim zastupnicima. Dakle, ako nas netko želi isključiti, može, ali argumenata za to nema.


Budući da je zaključak Predsjedništva bio da će se o sankcijama za njih raspravljati nakon izglasavanja (ne)povjerenja Bernardriću, jasno je da će se Predsjedništvo sastati ponovno i nakon Glavnog odbora u subotu.