Poznato zlopamtilo

Pukla ljubav Plenkovića i Šeksa: ‘Zna se kakav je Vlado, neće mu to zaboraviti…’

Dražen Ciglenečki

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Andrej Plenković rezolutno je odgovorio Vladimiru Šeksu da poraz Kolinde Grabar-Kitarović na izborima ne bi bio i njegov poraz, što je začudilo prisutne na skupu vodstva HDZ-a...



ZAGREB – Plenković je bio vrlo osoran prema Šeksu, a zna se kakav je Vlado, neće mu to zaboraviti, komentirao je jučer jedan HDZ-ovac vrlo upečatljivu polemiku koja se u ponedjeljak odvijala na zajedničkoj sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.


To je jedna od važnijih stvari koja se dogodila na ovom skup. Vladimir Šeks poznato je zlopamtilo, ali njegova je politička filozofija da treba sjediti na obali rijeke i čekati da njome počnu plivati leševi neprijatelja, pa sada neće ništa poduzimati.


No, Plenković može biti siguran da je prekjučer, kad je opomenuo Šeksa da njegovu političku sudbinu ne smije vezati za izborni rezultat Kolinde Grabar-Kitarović, dobio u stranci još jednog čovjeka koji bi se veselio njegovom odlasku.




Pred pedesetak ljudi je Šeks iznio tezu da bi predsjedničin poraz oslabio Plenkovićevu poziciju u HDZ-u, a premijer mu je odbrusio da poraz Kolinde Grabar-Kitarović ne bi predstavljao i njegov poraz te da bi se on i u takvim okolnostima uspio održati na čelu stranke. Na taj je način premijer, dakle, ostavio otvorenom mogućnost da predsjednica izgubi izbore.


Tko je prvi počeo


– Bilo bi normalno da je Plenković rekao Šeksu da je nepotrebno govoriti o tome što bi bilo da ona doživi poraz jer se to neće dogoditi, točka. Ali, on nije sasvim otklonio ovakav ishod, a to nije dobro za moral u stranci, ističe HDZ-ov dužnosnik s kojim smo jučer neslužbeno razgovarali.


On se, inače, slaže sa Šeksom da bi se eventualni gubitak Kolinde Grabar-Kitarovć itekako odrazio na Plenkovićeve šanse u izborima u HDZ-u. »Pa to valjda svaka beba zna, uvjeren je naš sugovornik.«


Plenkovića su u ponedjeljak svi podržali u stavu da nije vrijeme za kampanju u stranci, jer su apsolutni prioritet izbori za predsjednika Republike.


– Što god ja mislio i o Plenkoviću i o Kolindi, interes je HDZ-a pobjeda na predsjedničkim izborima. Stoga sve ostalo treba staviti u drugi plan. Njezin će rezultat, naravno, najviše ovisiti o njoj samoj, što je Plenković u pravu, ali HDZ mora biti jedinstven. Duboke podjele u stranci su opasnost za Kolindu, upozorava član vodstva HDZ-a.


Ima, međutim, i nešto drukčijih mišljenja.


– Upravo je Plenković započeo kampanju u HDZ-u. On je prije Kovača, nedavno u Orahovici, izjavio da će sigurno pobijediti na izborima za predsjednika HDZ-a, Kovač je samo ponovio te Plenkovićeve riječi. Zašto bi svi ostali morali šutjeti dok Plenković vodi kampanju za unutarstranačke izbore?


Mislim da je sve ovo skupa tek posljedica Plenkovićeve velike nervoze, procjenjuje HDZ-ovac koji ne razumije zbog čega se ista stvar Kovaču zamjera, a Plenkoviću ne.


Naročito stoga što je, kaže, Plenković nazvao Kovača irelevantnim za politiku HDZ-a.


– Ako je Kovač doista irelevantan, ako je utjecajan u HDZ-u kao nekakav finski građanin, kako to da se zbog njega sastaju Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a i raspravljaju pet sati? Nema to nikakvog smisla, zaključuje saborski zastupnik HDZ-a.


Optimizam i sabotaža


Vrlo relevantan član HDZ-a, ministar Davor Božinović, izjavio je da se na spomenutoj sjednici »govorilo načelno«.


– HDZ je pred izborima za predsjednika Republike i moramo glave staviti skupa i činiti sve što možemo, pa i više od toga, kako bismo ostvarili priželjkivani rezultat. Mi smo najotvorenija stranka, ali stranke su dragovoljne organizacije, postoji Statut. Očekivano je podizanje kohezije u predizbornom razdoblju, istaknuo je Božinović.


I dok je HDZ zaokupljen predsjedničkim izborima, Kolinda Grabar-Kitarović kao da nije iz tog filma. Ona u četvrtak odlazi na desetodnevno putovanje u SAD. Jučer je iznenadno odlučila stati pred novinare i odgovoriti na dva pitanja o tvrdnji Gordana Jandrokovića da ne isključuje da će neki u HDZ-u sabotirati predsjedničinu kampanju.


– Postala sam predsjednicom zahvaljujući povjerenju građana, zahvaljujući radu članova HDZ-a na terenu, zahvaljujući mnogobrojnim volonterima. Ne razmišljam ni o kakvim sabotažama. Vjerujem da će članovi HDZ-a, a i svi ostali koji vjeruju i cijene moj rad, izaći na izbore i dati svoj glas. Osjećam se pozitivno i optimistično i tako ulazim u razdoblje koje je pred nama, izjavila je Kolinda Grabar-Kitarović.