Zaraženi pršuti

Pršuti sa žigovima i – trihinelom: U bolnicu primljeno troje zaraženih pacijenata. Policija podnijela kaznene prijave

Bojana Mrvoš Pavić

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

Demantiraju da su slučaj htjeli zataškati, odnosno da su trebali, a nisu, obavijestiti javnost o pronalasku zaraženog mesa, kako bi se spriječile i eventualne daljnje zaraze. Zaraženo meso, kažu, nisu pronašli u mesnicama i klaonicama, samo u domaćinstvima.



ZAGREB – Ministarstvo poljoprivrede opovrgnulo je medijske napise prema kojima je zataškalo slučaj oboljelih od trihineloze u Kninu u veljači ove godine, dok je i glavni državni inspektor Andrija Mikulić jučer izjavio da je veterinarska inspekcija obavila nadzor te je slučaj u proceduri. Kako poručuju iz Ministarstva Tomislava Tolušića, radi vještačenja je pozvana policija, čiji će nalaz zaprimiti Državni inspektorat.


Kako su, naime, nedavno objavili RTL i Telegram, u kninskoj bolnici je krajem veljače na liječenje primljeno troje pacijenata sa simptomima trihineloze, bolesti kojom se čovjek najčešće zarazi konzumacijom svinjskoga mesa.


Telegram je pisao da su svi zaraženi u Kninu inspekciju obavijestili o zarazi i mesnici u kojoj su kupili zaraženo meso, no iako je to »trebao biti ozbiljan alarm za javno upozorenje ostalim građanima, nikakvo upozorenje nije izdano«. Jednako tako, otkriveno je da je pršut zaražen trihinelom imao službeni žig kojim se jamči zdravstvena ispravnost. Time se sad bavi policija.


Službena kontrola




»Zbog sumnje u autentičnost žigova zatečenih na pršutima u Kninu, a radi vještačenja, pozvana je policija. Ne može se dogoditi da meso koje nije pregledano na trihinelu bude pušteno u prodaju. Za to su odgovorni ovlašteni veterinari i veterinarska inspekcija. Pregled životinja prije i nakon klanja u klaonicama obavljaju ovlašteni veterinari kontrolnih tijela ili veterinarski inspektori Državnog inspektorata, a prije stavljanja na tržište, trupovi zaklanih životinja moraju biti označeni žigom – koji potvrđuje zdravstvenu ispravnost. Žig stavlja ovlašteni veterinar kontrolnog tijela ili veterinarski inspektor«, kažu u Ministarstvu.



Svinja se sama može zaraziti hranom u kojoj se nalaze ostaci zaraženog drugog svinjskog mesa, a čovjek pak konzumacijom nedovoljno smrznutog ili pečenog zaraženog svinjskog mesa, najčešće šunke, pršuta, kobasica ili kulena. Bolest uzrokuju oblići iz roda Trichinella, i karakteristična je za naše krajeve, zbog čega je nužno na kontrolu dati svo meso, svakako i ono kućne proizvodnje. Kontrole hrane životinjskog podrijetla su, kažu u Ministarstvu poljoprivrede, učestalije nego prije. Unatrag tri godine analizirano je 37.706 uzoraka hrane, najviše iz kategorije mesa i mesnih proizvoda, zatim mlijeka i mliječnih proizvoda te proizvoda ribarstva. Nesukladnih je nalaza u hrani manje od dva posto što, zaključuju u Ministarstvu, predstavlja rizik koji je moguće kontrolirati dobrom higijenskom praksom.



Demantiraju da su slučaj htjeli zataškati, odnosno da su trebali, a nisu, obavijestiti javnost o pronalasku zaraženog mesa, kako bi se spriječile i eventualne daljnje zaraze. Zaraženo meso, kažu, nisu pronašli u mesnicama i klaonicama, samo u domaćinstvima.


»Nakon prijave epidemiološke službe Knin, 24. veljače je zbog sumnje na oboljenje jedne obitelji iz Knina (majke i sina) od trihineloze, veterinarska inspekcija provela službene kontrole kod različitih subjekata u poslovanju s hranom (klaonicama) pa tako i u mesnici Miletić, te u domaćinstvu oboljelih osoba, kao i u domaćinstvu osobe koja je počastila kobasicama oboljele. Nalazi Hrvatskog veterinarskog instituta potvrdili su prisutnost parazita oblića trihinele u pojedinim uzorcima mesnih proizvoda nepoznatog podrijetla u oba domaćinstva. Nadzori u klaonici Miletić, kao i na dvije susjedne klaonice, bili su negativni na trihinelu, kao i na gospodarstvu koje drži svinje. Nadzorom je također utvrđeno da ne postoji dokaz (račun) da je obitelj kupila meso ili proizvode u mesnici Miletić. Budući da ne postoji jasna sljedivost podrijetla mesa i mesnih prerađevina, veterinarska inspekcija je podnijela dva optužna prijedloga te dvije kaznene prijave radi ugrožavanja zdravlja ljudi, jer nema mjerodavnih dokaza o podrijetlu mesa i proizvoda od mesa«, odgovaraju iz Ministarstva.


Ispitivanje žigova


Budući da, kažu, u mesnicama i klaonicama nije pronađena trihinela, odnosno da proizvodi u kojima su pronađeni paraziti oblića trihinele nisu bili u prodaji, nije bilo niti obavijesti o povlačenju proizvoda s tržišta. »Trihinela je pronađena u domaćinstvima, a Ministarstvo redovito ističe obvezu pregleda mesa svinja na trihinelu kod klanja za osobnu uporabu u domaćinstvu. Naime, svaka svinja mora se pregledati na trihinelu«, zaključuju. Treba biti ispitano odakle žigovi zdravstvene ispravnosti.