Nevjerojatno

“Provali u prazan stan, a mi ćemo malo zažmiriti”: Prolazi li ovo igdje osim u Hrvatskoj?

Portal Novilist.hr

Foto Pixsell

Foto Pixsell

Prema dosada prikupljenim saznanjima, nismo utvrdili da je pomoćnik ministra sugerirao počinjenje kaznenog djela. Samim time nije prijavljivan DORH-u, niti policiji. Stoga, ne vidimo osnov za razrješavanje, odgovorili su u Ministarstvu branitelja



RIJEKA Hoće li pomoćnik ministra Tome Medveda, koji je nagovarao jednog građanina na počinjenje kaznenog djela, odgovarati za svoj čin? Telegram je donio priču Vukovarca Maria Vrbanića kojem je pomoćnik minisra branitelja sugerirao da provali u neki prazan stan i tako riješi svoj stambeni problem.


Ovu u svakoj uređenoj državi nevjerojatnu tvrdnju Vrbanić potkrepljuje SMS porukama koje je razmjenjivao s Medvedovim pomoćnikom, Nenadom Križićem. 


Telegramov novinar Drago Hedl prije objave teksta gotovo sat vremena razgovarao je s prozvanim pomoćnikom ministra i on nije demantirao autentičnost poruka. Nemušto se pokušao opravdati da su to zapravo poruke Maria Vrbanića koje je on samo preposlao na isti broj, no ta tvrdnja životno je apsolutno nelogična, piše Telegram.




Jer s njegovog mobitela poslani su SMS-ovi sadržaja, na primjer: ”Molio sam da negdje provalimo, rekao si 45 m². A kada, nemoj me pitat. Mislim, kada ćeš provaliti. Danas, sutra. Ili nisam dobio odgovor”. Ili ovo: “Zamolio sam Mažara da provalimo. Neka on okrene glavu. Nije mi rekao kada može” i tako dalje.


Međutim, Telegramu je danas iz Ministarstva branitelja stigao mail sljedećeg sadržaja: “prema dosada prikupljenim saznanjima, nismo utvrdili da je pomoćnik ministra sugerirao počinjenje kaznenog djela. Samim time nije prijavljivan DORH-u, niti policiji. Stoga, ne vidimo osnov za razrješavanje”.


Iz Vlade su se oglušili na upite oko ovog slučaja.  Iz Središnjeg državnog ureda odgovorili su, pak, kako potvrđuju “da g. Križić nikada nije razgovarao sa g. Nikolom Mažarom o bilo kakvoj mogućnosti protupravnog ulaska g. Vrbanića u državni stan”.


Dodaju i da upravo provode kontrolu korištenja državne imovine na području cijele Republike Hrvatske te su u posljednjih godinu i pol dana, u posjed vratili 277 stanova u državnom vlasništvu.


U svjetlu otkrivene Križićeve prepiske pravo je pitanje ima li u ministarstvu branitelja i Središnjem državnom uredu još sličnih slučajeva – jer brojka od 277 državnih stanova u koje je netko provalio bez da se to znalo, govori da je netko odgovoran u tim institucijama – nesposoban ili je namjerno zažmirio na kriminal, piše Telegram.