Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
8. travnja 2020.
Odobreno zaduženje

Projekt od 100 milijuna kuna: Produbljuje se vez na kontejnerskom terminalu Jadranska vrata

Foto: M. GRACIN
Foto: M. GRACIN
Autor:
Objavljeno: 23. svibanj 2019. u 11:06 2019-05-23T11:06:33+02:00

Vlada je dala suglasnost Upravnom vijeću Lučke uprave Rijeka za kreditno zaduženje kod Erste&Steiermerkische Bank Rijeka u iznosu od 108,5 milijuna kuna

Vlada je u četvrtak usvojila zaključak o povećanju alokacije za razvoj infrastrukture poduzetničkih zona, te dala suglasnost za kreditno zaduženje Lučkoj upravi Rijeka za financiranje produbljenja južnog veza na kontejnerskom terminalu Jadranska vrata.

Govoreći o povećanju alokacije za poduzetničke zone, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić kazao je da se radi se o dodatnoj alokaciji sredstava za financiranje prijedloga za razvoj te infrastrukture.

»Radi se o prijavama jedinica lokalnih samouprava. Inicijalno je natječaj bio alociran na 76 milijuna kuna, a ukupno prihvatljivi projektni prijedlozi dosegli su 274,6 milijuna kuna. Kako bi se omogućilo financiranje svih projektnih prijedloga unutar raspoloživih sredstava, izvršena je prenamjena tih sredstava i povećana je za dodatnih 110,7 milijuna kuna. Ipak, još uvijek smo kratki za 87,8 milijuna kuna, toliko nedostaje za financiranje svih poziva«, rekao je Antonić.

Stoga će Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU, predložiti financiranje tog dijela kroz izmjene operativnog programa Konkurentost i kohezija. Ako Europska komisija ne odobri predloženu izmjenu, navedeni iznos osigurat će se u okviru limita rashoda Ministarstva gospodarstva, odnosno unutar ukupnih limita državnog proračuna.

Vlada je dala i suglasnost Upravnom vijeću Lučke uprave Rijeka za kreditno zaduženje kod Erste&Steiermerkische Bank Rijeka u iznosu od 108,5 milijuna kuna. Kredit će se koristiti za financiranje projekta »Unapređenje infrastrukture luke Rijeka – produbljenje južnog veza na kontejnerskom terminalu Jadranska vrata«, čiji je cilj prihvat najvećih brodova i moderniziranje postojeće infrastrukture na kontejnerskom terminalu Jadranska vrata na razinu obližnjih luka.

Vlada je usvojila i prijedlog odluke o uspostavi bliske suradnje između HNB-a i Europske središnje banke odnosno ovlastila ministra financija za potpisivanje zahtjeva za uspostavu bliske suradnje između Hrvatske narodne banke i Europske središnje banke.

Ministar financija Zdravko Marić podsjetio je kako je Sabor usvojio Zakon o potvrđivanju ugovora o stabilnosti i koordinaciji upravljanja ekonomsko-monetarne unije, što se primjenjuje na države članice unutar i izvan euro područja koje su ga i ratificirale.

Time je, rekao je Marić, ispunjen i prvi pravni preduvjet približavanja Hrvatske euro području monetarnoj uniji.

»Pristupanjem EU Hrvatska se obvezala uvesti euro kao službenu valutu kada se za to ispune uvjeti. Jedan od koraka u tom procesu uvođenja eura je i omogućavanje bliske suradnje Hrvatske narodne banke sa Europskom središnjom bankom. Odlukom se daje ovlast ministru financija da zajedno sa guvernerom HNB-a supotpiše zahtjev za uspostavu bliske suradnje sa Europskom središnjom bankom«, rekao je Marić.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.