Čakovečka škola

Profesor Franjo prošao samo s upozorenjem. Ministrica: “Dobio je žuti karton”

Portal Novilist.hr

Foto Screenshot RTL

Foto Screenshot RTL

Ovo nije rezultat toga što se događa samo u školama, nego jače zadire u situaciju koja dolazi iz roditeljskog doma i to nije samo posao škole, nego i drugih institucija i roditelja, koji ne mogu pobjeći od svoje odgovornosti da odgajaju djecu, rekla je Divjak



Ministrica znanosti i obrazovanja, Blaženka Divjak, komentirala je slučaj profesora iz Tehničke škole u Čakovcu, kojemu je zbog nasilja nad učenikom prijetio otkaz.


U školi je u tijeku prosvjetna inspekcija, a ravnatelj je donio odluku o izricanju upozorenja nastavniku zbog nasilja, što znači da bi, ako bi se incident ponovio, nastavnik dobio otkaz. Olakotna okolnost za izricanje ovakve mjere jest to što nastavnik u svom dosadašnjem radu nije imao opomena ovakvoga tipa.


Sveobuhvatne mjere


“Mjera koju je profesor dobio kazali bismo da je dobio žuti karton”, rekla je ministrica za N1.




“Ja imam 29 godina iskustva u školskom sustavu i visokom obrazovanju i nažalost sam se pa i osobno susretala s ovakvim slučajevima, ali nasilje nikad neće biti dobar odgovor na nasilje”, rekla je ministrica Divjak.


“Mi po broju i intenzitetu prijava ne uočavamo bitne razlike u odnosu na prethodno razdoblju. Ovakva situacija zahtijeva mjere koje će biti sveobuhvatne i izradit će se akcijski plan prevencije i borbe protiv nasilja u školama”, rekla je Divjak, dodavši da bi akcijski plan trebao imati tri elementa.


Jedno je zakonska regulativa, analiza koja će pokazati treba li i u kojoj mjeri zaoštriti postojeće zakone i propise, rekla je.


Roditelji imaju svoju odgovornost


“Elementi prevencije se odnose na kurikulum, edukaciju nastavnika i sustav podrške nastavnicima, učiteljima i roditeljima, jer ovo nije rezultat toga što se događa samo u školama, nego jače zadire u situaciju koja dolazi iz roditeljskog doma i to nije samo posao škole, nego i drugih institucija i roditelja, koji ne mogu pobjeći od svoje odgovornosti da odgajaju djecu”, rekla je Divjak.


Kao posljednji element istaknula je i kampanju vidljivosti, koja neće imati senzacionalističke elemente nego govoriti kako se s ovom situacijom nositi u školama i osvijestiti potrebu da je nulta stopa tolerancije na nasilje bilo gdje.


Upitana za prosvjed, koji najavljuju sindikati u školstvu, a koji bi se trebao održati u subotu i upozoriti na teške uvjete rada u školama, ministrica Divjak istaknula je da se radi o legitimnom pravu na prosvjedovanje. “Podržavam bilo kakvo rješenje koje je sustavno, a prosvjedi ukazuju na osjećaj koji je u sustavu da se profesori ne osjećaju sigurno”, rekla je Divjak za N1, dodavši da nije dobila poziv da dođe na prosvjed, ali da će, kad ga dobije, vidjeti hoće li mu nazočiti.