Branitelje muče pregovori sa Srbijom

Priprema za nove šatore? Glogoški najavio deklaraciju koja će obvezivati sve buduće hrvatske vlade

Tihomir Ponoš

Najava bez objašnjenja – Đuro Glogoški / Snimio D. LOVROVIĆ

Najava bez objašnjenja – Đuro Glogoški / Snimio D. LOVROVIĆ

Zadnja točka te deklaracije trebala bi glasiti: »vrijedi ako je SDP na vlasti«, rekao je bivši ministar branitelja Predrag Matić. Ako Glogoški želi voditi državnu politiku, neka ide na izbore



Predsjednik Udruge 100-postotnih invalida Domovinskog rata Đuro Glogoški najavio je da će se uskoro donijeti deklaracija hrvatskih branitelja koja će biti dostavljena Ministarstvu vanjskih i europskih poslova i Ministarstvu branitelja i koja će, kako je kazao Glogoški, obvezivati sve hrvatske vlade te da hrvatski branitelji, ne bude li se poštovalo njihovo pravo i mišljenje, neće dopustiti da bilo tko zatvori poglavlje 23 u pregovorima Srbije za članstvo u EU. Glogoški je to izjavio nakon sastanka ministra branitelja Tome Medveda i ministra vanjskih i europskih poslova Mire Kovača s predstavnicima braniteljskih i stradalničkih udruga, a na kojem je Kovač govorio da Srbija na putu prema EU neće moći primijenjivati svoj zakon o univerzalnoj jurisdikciji za ratne zločine na području SFRJ prema hrvatskim braniteljima te kako će morati surađivati u otkrivanjih posmrtnih ostataka u ratu nestalih osoba.


Glogoški nam jučer nije htio kazati kada će deklaracija biti zgotovljena niti tko sve sudjeluje u njenoj izradi. Nije bio voljan niti objašnjavati kako bi takva deklaracija mogla obvezivati sve buduće hrvatske vlade. Tek nam je kazao da se na deklaraciji radi, da će uskoro biti gotova, te da će biti dostavljena navedenim ministarstvima i medijima.


Nije njihov posao


Saborski zastupnik SDP-a Franko Vidović, kojega se spominje kao mogućeg budućeg ministra branitelja u slučaju pobjede SDP-ove koalicije na izborima, pozvao je ministra Kovača da kaže Glogoškom što je doista dogovoreno u pregovaračkim pozicijama EU-a za poglavlje 23 i pregovore sa Srbijom. Što se tiče Glogoškog, konstatirao je da je on predsjednik Udruge 100-postotnih invalida Domovinskog rata »i to je njegov posao«.




– Nije njegov posao da kroji državnu politiku, ako želi voditi državnu politiku neka ide na izbore – kazao je Vidović koji smatra da se poglavlje 23 koristi za obračune sa susjedima. Vidović, koji je također branitelj, kazao je da ima veliko poštovanje za branitelje, »ali nije njihov posao da vode državnu politiku«, a »mi branitelji smo dio ovog društva, a ne nekakvi ekstrateritorijalci«.


– Ta inicijativa samo je zametak sljedećih šatora – zaključio je Vidović, podsjetivši na šator koji je više od godinu dana bio postavljen pred sjedištem Ministarstva branitelja. U to doba ministar je bio Predrag Matić koji je ocijenio da je ova inicijativa Glogoškog nastavak sprdačine sa šatorom.


Šatorska RH


– Zadnja točka te deklaracije trebala bi glasiti »vrijedi ako je SDP na vlasti« – rekao je Matić i dodao da je Vesna Pusić obavila pregovore poput Kovača, da bi već bilo šatorskih naselja na kontinentu, a ne samo u kampovima na moru. Matić je kazao, očito misleći na Glogoškog i krug oko njega koji je podigao šator pred Ministarstvom branitelja, i da »čekaju novog gospodara da vide što dalje, odnosno što nakon Rive, Bešteka, šatora«. Novi gospodar je, pojasnio je Matić, budući predsjednik HDZ-a Andrej Plenković. Bivši ministar branitelja izjavio je i da mu nije jasno, budući da se Glogoški i njegovi suradnici predstavljaju kao predstavnici pola milijuna branitelja, zašto ne osnuju političku stranku.


– To je pola milijuna branitelja, mnogi od njih već imaju veliku, punoljetnu djecu, a to je više od pola milijuna glasova. Izborni pobjednik obično ima oko 800.000 glasova, pa neka osnuju stranku i s HDZ-om će imati dvotrećinsku većinu pa mogu osnovati Šatorsku Republiku Hrvatsku – zaključio je Matić.