Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 1
Sutra: 6° 6° 1
11. prosinca 2019.
Mandat do kraja

Prijevremeni izbori (ni)su opcija: HDZ uvjeren da će zadržati parlamentarnu većinu

Prijevremeni izbori (ni)su opcija: HDZ uvjeren da će zadržati parlamentarnu većinu
Prijevremeni izbori (ni)su opcija: HDZ uvjeren da će zadržati parlamentarnu većinu
Autor: ,
Objavljeno: 5. rujan 2018. u 20:09 2018-09-05T20:09:00+02:00

HDZ je ozbiljna stranka koja si ne dopušta iznenađenja. Spremni smo odraditi ovaj mandat do kraja, ali uvijek imamo plan A, B i C. Nas izbori ne bi dočekali nespremnima, kazao je politički tajnik Lovro Kuščević

ZAGREB U vrhu HDZ-a već mjesecima traje rasprava o mogućnosti prijevremenih parlamentarnih izbora, to, dakle, nema nikakve veze s isključenjem iz stranke Darka Milinovića i njegovim eventualnim povratkom u Sabor. Ali, ovo je povod medijima da se ponovno bave temom izbora do kraja godine, posebno zato što je premijer Andrej Plenković u utorak i drugi put izjavio da je »spreman na sve scenarije«. Međutim, prijevremeni izbori trenutno ipak nisu izvjesna opcija, zato što u HDZ-u prevladava stav da parlamentarne većina ne bi bila ugrožena niti Milinovićevim aktiviranjem zastupničkog mandata.

Proteklih su dana kolale neslužbene informacije da je u HDZ-u najveći zagovornik prijevremenih izbora ministar Davor Božinović, a da im se najviše protivi predsjednik Sabora Gordan Jandroković, glavni tajnik stranke. Jandroković je svojim  izjavama potvrdio da ne razmišlja o izborima.

Politički ciljevi

– Stanje je stabilno i nastavljamo s radom, rekao je Jandroković novinarima. Nije uopće htio spekulirati o Milinovićevoj poziciji u Saboru, ako s dužnosti ličkog župana prijeđe u zastupničke klupe, ali je naglasio da to i nije presudno.

– Manje je važno hoće li nas biti 76 ili 77, mi imamo svoje zadane političke ciljeve koje provodimo – relativizirao je Jandroković značaj mogućeg smanjenja parlamentarne većine na 76 zastupnika. Ako bi se to ipak dogodilo, kad u Saboru ne bi bilo kvoruma, primjerice, ako bi se neki većinski zastupnik razboli, tada se jednostavno, kazao je Jadroković, ne bi glasovalo. Jednako je bilo i pri kraju mandata Vlade Jadranke Kosor, koja je također počivala na tankoj većini i nedostatak kvoruma nije bio rijetkost.
Danas su se u Banskim dvorima sastali predstavnici svih koalicijskih partnera, a neslužbeno doznajemo da nitko od prisutnih nije spomenuo prijevremene izbore. Jandroković je i poslije tog sastanka novinarima izrazio zadovoljstvo situacijom u Saboru, ističući da »svi partneri snažno podržavaju Vladu«. Milinović će sutra na konferenciji za novinare progovoriti o svojim političkim planovima, a politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević, ministar uprave, poručio mu je da bi razborit političar odlučio ostati na dužnosti župana.

 Ogorčeni Milinović

– Vjerujem da ćemo surađivati na razini županije i Vlade – izjavio je Kuščević. Jasno je da bi u HDZ-u htjeli da Milinović zadrži mjesto ličko-senjskog župana, umjesto da iz Sabora istisne Marijana Kustića koji ga sada zamjenjuje. Međutim, u HDZ-u s pravom smatraju da zastupnik Milinović ne bi automatski predstavljao prijetnju za Vladu. Jer, ako on napusti mjesto župana i u Saboru se postavi kao oporba Vladi, mogao bi izazvati izbore i tako ostati i bez zastupničke dužnosti. Logično je zaključiti da će Milinović nastojati to izbjeći. Uostalom, prošlog tjedna je rekao da bi u Saboru do kraja mandata mogao kao nezavisni zastupnik puno napraviti za Liku i neka druga područja.

A što ako će se ogorčeni Milinović ipak poželjeti osvetiti Plenkoviću i pridonese da Vlada izgubi većinu?
– HDZ je ozbiljna stranka koja si ne dopušta iznenađenja. Spremni smo odraditi ovaj mandat do kraja, ali uvijek imamo plan A, B i C. Nas izbori ne bi dočekali nespremnima – kazao je Kuščević.

No, ima i izvan parlamentarne većine zastupnika kojima se ne žuri na izbore. HDZ bi prilikom pojedinih glasovanja mogao u Saboru računati i na trojac iz stranke Nezavisni za Hrvatsku – Zlatka Hasanbegovića, Brunu Esih i Željka Glasnovića – kao i na troje zastupnika IDS-a, koji su prošle godine već podržali rebalans državnog proračuna, a ove Zakon o najmu stanova. Tu je i predsjednik HSU-a Silvano Hrelja, uvijek zainteresiran za suradnju s Vladom vezano za položaj umirovljenika, a s HDZ-om je već surađivao i nezavisni zastupnik Marin Škibola.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.