Dan borbe protiv bjesnoće

Prijatelji životinja: Strogom kontrolom do rjeđeg cijepljenja pasa

Hina

Psi se nepotrebno cijepe svake godine zbog onih čiji psi nikad nisu niti vidjeli veterinara / Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Psi se nepotrebno cijepe svake godine zbog onih čiji psi nikad nisu niti vidjeli veterinara / Snimio Davor KOVAČEVIĆ

»Nema veterinarskih ni drugih opravdanja da se s mikročipiranjem čeka 90 dana. Kontrolom mikročipiranosti i procijepljenosti ostvaruju se preduvjeti da se psi cijepe prema uputama proizvođača, a ne svake godine, što je od općeg interesa«, istaknuo je Luka Oman



ZAGREB U povodu Svjetskog dana borbe protiv bjesnoće, 28. rujna, Prijatelji životinja pozvali su u srijedu na potpisivanje peticije kojom se traži sustavna kontrola mikročipiranja i cijepljenja te da se cijepljenje pasa protiv bjesnoće provodi prema uputama proizvođača, a ne svake godine.


Prijatelji životinja traže provedbu Zakona o zaštiti životinja, odnosno da sve lokalne zajednice ispune svoju obavezu i provjere jesu li svi psi na njihovim područjima označeni mikročipom. »Kada svi psi budu mikročipirani, bit će jednostavno provođenje kontrole cijepljenja. Danas u mnogim sredinama postoji velik broj pasa koji nisu označeni mikročipom, a time nisu niti cijepljeni, što je opasno za pse i ljude«, poručuju iz te udruge.


Mikročipiranje obaviti što ranije


Predsjednik udruge Prijatelji životinja i posebni savjetnik ministra poljoprivrede za područje zaštite životinja Luka Oman poručio je kako mikročipiranje štenaca ne treba vezati uz prvo cijepljenje protiv bjesnoće, nego treba propisati da psi moraju biti označeni mikročipom ranije.




»Nema veterinarskih ni drugih opravdanja da se s mikročipiranjem čeka 90 dana. Kontrolom mikročipiranosti i procijepljenosti ostvaruju se preduvjeti da se psi cijepe prema uputama proizvođača, a ne svake godine, što je od općeg interesa«, istaknuo je.


Psi se nepotrebno cijepe svake godine zbog onih čiji psi nikad nisu niti vidjeli veterinara


Nepravedna je situacija, napominje Oman, da mikročipirani psi moraju biti nepotrebno i prekomjerno cijepljeni svake godine, a građani koji izbjegavaju izvršenje zakonske obaveze mikročipiranja pasa ujedno izbjegavaju i obavezu cijepljenja pasa protiv bjesnoće, što mora postati nedopustivo.


WSAVA, vodeća svjetska organizacija koja okuplja veterinare malih životinja, objavila je smjernice kojih se pridržava većina država članica EU-a, a prema kojima bi pse trebalo samo prva dva puta cijepiti svake godine, a nakon toga onoliko koliko navode proizvođači cjepiva.


U prilog zahtjevu da se ukine obavezno cijepljenje pasa protiv bjesnoće svake godine jest i činjenica da većina proizvođača cjepiva protiv bjesnoće, čiju je upotrebu odobrilo Ministarstvo poljoprivrede, jamči imunost najmanje dvije, pa čak i tri godine, navodi udruga Prijatelji životinja.


Stoga, povodom Svjetskog dana borbe protiv bjesnoće, Prijatelji životinja pozivaju na potpisivanje peticije koja se nalazi na njihovoj internetskoj stranici www.prijatelji-zivotinja.hr te upozoravaju na zakonsku obavezu lokalnih zajednica da provedu kontrolu mikročipiranosti pasa, a pozivaju i građane da prijave nadležnim institucijama ako sumnjaju da neki pas nije mikročipiran i time nijednom cijepljen.