Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 14° 1
Sutra: 14° 14° 1
17. siječnja 2020.
Raskol neovisnih

Preslagivanje na krajnjoj desnici: Zekanović bi s Hasanbegovićem i Glasnovićem, Bujanec prozvao Brunu Esih

Slavko Midzor/PIXSELL
Slavko Midzor/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 25. srpanj 2019. u 20:33 2019-07-25T20:33:00+02:00

Ne mislim ih više moliti da me prime u Klub, ali moj je stav zajedništvo našeg političkog spektra. Možda će me netko od njih konačno nazvati, ja sam spreman za suradnju«, poručuje Hrastov zastupnik

ZAGREB - Raskol u stranci Neovisni za Hrvatsku mogao bi najesen dovesti do formiranja novog saborskog Kluba u kojem bi bili Zlatko Hasanbegović, Željko Glasnović i Hrvoje Zekanović. Za očekivati je da Bruna Esih nakon političkog razlaza s Hasanbegovićem više neće biti s njim u Klubu. Hasanbegović je, doduše, i dalje član ove stranke, ali to vjerojatno neće još dugo biti tako.

Glasnović je nestranački zastupnik, ali se u političkim kuloarima nagađa da će se u Saboru naposljetku opredijeliti za nastavak suradnje s Hasanbegovićem. Hrastovac Zekanović, pak, nema Klub nakon što je napustio HDZ-ov i jako je zainteresiran da se negdje smjesti. Kad bi njih troje doista osnovali Klub, bila bi to ne samo tehnička nego i politička činjenica, jer bi značilo da su se Hrvatski suverenisti, kojima pripada Zekanović, spojili s barem dijelom Neovisnih za Hrvatsku. Do toga nije došlo prije izbora za Europski parlament, a pokazuje se da je to i vjerojatno glavni razlog potresa unutar Neovisnih za Hrvatsku.

Nadalje, budući da su Hrvatski suverenisti već izrazili podršku predsjedničkom kandidatu Miroslavu Škori, ako će Zekanović i Hasanbegović imati zajednički Klub bio bi to signal da bi i potonji to mogao učiniti.

Dakle, na političkoj desnici ponovno se događaju podjele, ali je na vidiku i udruživanje.

Hasanbegović je još uvijek suzdržan. On, za razliku od Brune Esih, nije dosad iznio svoju verziju raskola, a ne želi govoriti niti o svojim političkim planovima.

– Što će biti u Saboru znat će se najesen, a o predsjedničkim izborima neću se očitovati prije nego što budu raspisani, rekao nam je Hasanbegović.

Glasnović je u Americi, a Domagoj Bešker, koji je do ponedjeljka bio glavni tajnik Neovisnih za Hrvatsku, a sada je na Hasanbegovićevoj strani, ne uspijeva s njim stupiti u kontakt.

– Ne javlja se, isključio je mobitel. Kad se Glasnović vrati u Hrvatsku, izvijestit će javnost o svojim stavovima, kazao nam je Bešker.

Hrastov zastupnik Zekanović ističe da nitko još nije s njim razgovarao o formiranju novog Kluba, ali on je apsolutno tome sklon.

– Nitko me od njih nije zvao i ne znam koje su njihove političke namjere. No, ja sam već ranije molio njih troje da me prime u Klub, ali nisu to htjeli. Na europskim izborima se pokazalo da im odluke nisu racionalne. Aktivan sam u Saboru i kao samostalan zastupnik, a Klub bi mi otvorio velike mogućnosti. Ne mislim ih više moliti, ali moj je stav zajedništvo našeg političkog spektra. Možda će me netko od njih konačno nazvati, ja sam spreman za suradnju i to bezuvjetno, poručuje Zekanović.

Doznajemo da će se podijeliti i Klub Neovisnih za Hrvatsku u zagrebačkoj Gradskoj skupštini. Svoj će Klub udbuće imati Zlatko Hasanbegović, Tomislav Jonjić i Ana Lederer, a Bruna Esih i Krešimir Kartelo, koji je potpredsjednik skupštine, ostat će bez Kluba.

Bujanec: Esih me trebala slušati

Velimir Bujenec nije želio izravno komentirati tvrdnju Brune Esih iznesenu u intervjuu za naš list da je upravo on potaknuo sukob u Neovisnima za Hrvatsku.

– Žao mi je Brune, nije joj lako. Svjestan sam da prolazi teške trenutke, a i sama je za sebe u tom razgovoru rekla da je izbezumljena. Umjesto da se bavi Plenkovićem i Pupovcem, meta joj je Hasanbegović. Trebala me je poslušati i izaći na europske izbore zajedno s gospođom Ružom Tomašić, suverenistima i Marijanom Petir i uzeti tri mandata. Bojala se da Ruža ne dobije više glasova od nje, a sada se boji Zlatka Hasanbegovića.

Ne možeš voditi politiku, ako nisi siguran u sebe. Šteta za Brunu, ali desnica će biti jača, sada kada se riješila najslabije karike, rekao nam je Bujanec.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.