Izvbrsni bilateralni odnosi

Predsjednica primila državnog ministra vanjskih poslova Japana

Hina

Snimio Denis LOVROVIĆ / Nl arhiva

Snimio Denis LOVROVIĆ / Nl arhiva

Predsjednica Grabar-Kitarović i ministar Kishi ocijenili su bilateralne odnose dviju zemalja izvrsnima, bez otvorenih pitanja i u stalnom usponu. Uoči obilježavanja 25. obljetnice diplomatskih odnosa sljedeće godine iskazan je interes za jačanjem ukupnih bilateralnih političkih i gospodarskih odnosa dviju zemalja čemu bi svakako pridonijeli i posjeti na najvišoj razini



ZAGREB Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović primila je državnog ministra vanjskih poslova Japana Nobua Kishija tijekom njegova službenog posjeta Republici Hrvatskoj.


Predsjednica Grabar-Kitarović i ministar Kishi ocijenili su bilateralne odnose dviju zemalja izvrsnima, bez otvorenih pitanja i u stalnom usponu. Uoči obilježavanja 25. obljetnice diplomatskih odnosa sljedeće godine iskazan je interes za jačanjem ukupnih bilateralnih političkih i gospodarskih odnosa dviju zemalja čemu bi svakako pridonijeli i posjeti na najvišoj razini.


Predsjednica Grabar-Kitarović izrazila je snažnu potporu japanskim ulaganjima u Hrvatskoj te potvrdila otvorenost za gospodarsku suradnju i u okviru Inicijative triju mora.




U kontekstu konstruktivne suradnje u multilateralnim organizacijama, izdvojena je kandidatura Republike Hrvatske za članstvo u OECD-u i kandidatura Japana za domaćinstvo svjetske izložbe EXPO 2025.


Sugovornici su izrazili snažnu potporu zemljama jugoistočne Europe na njihovu pristupnom putu Europskoj uniji i Sjevernoatlantskom savezu, a što predstavlja temelj sigurnosti i stabilnosti navedenog područja te Europske unije u cjelini.