Predsjednica RH od ponedjeljka u radnom posjetu Sjedinjenim Američkim Državama

Hina



Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović boravit će od ponedjeljka do četvrtka u radnom posjetu Sjedinjenim Američkim Državama u sklopu kojeg će posjetiti Boston, New York i Washington, priopćeno je u subotu iz ureda predsjednice.


Radni posjet Sjedinjenim Američkim Državama predsjednica će započeti u Bostonu gdje će posjetiti Tehnološki institut Massachusettsa (MIT) i uručiti odlikovanja Republike Hrvatske istaknutom hrvatskom znanstveniku Marinu Soljačiću.  Održat će predavanje na Sveučilištu Tufts, Fletcher fakultetu prava i diplomacije na temu „Višedimenzionalni pristup u hrvatskoj vanjskoj politici“. 


U utorak predsjednica Grabar-Kitarović u New Yorku će održati bilateralni sastanak s glavnim tajnikom Ujedinjenih naroda Antoniom Gutterresom te sastanak s istaknutim ženama na dužnostima u Ujedinjenim narodima na temu osnaživanja položaja žena, a dan kasnije u ime Republike Hrvatske govoriti na sjednici Vijeća sigurnosti o radu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju.




Nakon New Yorka hrvatska Predsjednica putuje u Washingtonu gdje će nazočiti svečanom obilježavanju 25 godina diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država u organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske te na Atlantskom vijeću SAD-a održati strateški razgovor na temu Inicijative triju mora, navodi se u priopćenju.