Sustavno uskraćuju informacije

Pravobraniteljica: Policija i dalje krši ljudska prava migranata. Kriju kako ih tretiraju

Hina

Vidović navodi pritužbe migranata na postupanje hrvatske policije u kojima se navodi »udaranje palicama, prisiljavanje da skinu cipele i kleče ili stoje u snijegu, tjeranje da prolaze kroz kordon u kojemu su udarani i vrijeđani«



ZAGREB Hrvatska policija nastavlja kršiti ljudska prava migranata, upozorila je četvrtak pravobraniteljica Lora Vidović, koja posebno ističe da joj Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) sustavno uskraćuje pristup podacima o postupanju policije prema migrantima koji tvrde da ih se premlaćuje, oduzima im se novac i vraća preko granice mimo zakonske procedure.


Pučka pravobraniteljica u nekoliko je navrata upozoravala na pritužbe migranata na policijsko nasilje, no do danas nije dobila informacije od MUP-a ni Državnog odvjetništva o provedenim istragama koje bi te pritužbe potvrdile ili otklonile, navodi se u dopisu pravobraniteljice saborskom Odboru za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.


Kontinuirane pritužbe migranata


Vidović navodi pritužbe migranata na postupanje hrvatske policije u kojima se navodi »udaranje palicama, prisiljavanje da skinu cipele i kleče ili stoje u snijegu, tjeranje da prolaze kroz kordon u kojemu su udarani i vrijeđani«.




»Tijekom takvih postupanja, navodi se u pritužbama, nije im bilo dozvoljeno govoriti, a postoje svjedočanstva i da su im oduzimane vrijednosti, novac i mobilni telefoni. Takva postupanja mogu predstavljati povredu Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, po kojem nitko ne smije biti podvrgnut mučenju ni nečovječnom ili ponižavajućem postupku ili kazni, i zahtijevaju provođenje učinkovite istrage«, stoji u dopisu.


Ured pravobraniteljice u više je navrata zatražio detaljne informacije od MUP-a i DORH-a o provođenju takvih istraga, no nikada ih nisu dobili, a »izostala je i nedvosmislena i jasna osuda nasilja prema migrantima od najviših državnih dužnosnika«.


Pučkoj pravobraniteljici kontinuirano pristižu pritužbe migranata putem organizacija civilnog društva i međunarodnih organizacija, o traženju međunarodne zaštite i ignoriranju takvih izjava, nasilnom uvođenju u kombi pa čak i premlaćivanju, uključujući i palicama, otuđivanju novca i svih vrijednosti, uništavanju mobitela, bilo utora za punjenje odvijačem ili polijevanjem vodom, te vraćanju preko zelene granice, mimo zakonske procedure.


Onemogućena u radu


Na upite povodom takvih pritužbi MUP u svojim odgovorima tek konstatira da su one nesadržajne i netočne, kaže Vidović, a ne daje tražene podatke o broju i vrsti postupaka poduzetih da bi se one ispitale.


Vidović tvrdi da je ove godine po prvi put, kao opunomoćenica Hrvatskog sabora, onemogućena u radu, i to u više navrata tako što joj je MUP uskratio neposredan pristup predmetima i podacima o postupanju prema migrantima u svom Informacijskom sustavu, koji je ujedno jedini izvor tih podataka.


Uskratom podataka, do kojih se došlo u policijskim postajama Glina, Gvozd, Cetingrad, Karlovac i Donji Lapac, grubo su prekršeni propisi koji omogućuju pravobraniteljici uvid u te podatke, navodi u dopisu saborskom odboru.


Ignorantsko ponašanje MUP-a


Kao primjer ignorantskog ponašanja MUP-a prema institutu pučke pravobraniteljice Vidović navodi da joj MUP uskraćuje snimke termovizijskih kamera, za koje u MUP-u tvrde da nisu sačuvane, i to upravo one snimljene u trenutku navodnih incidenata.Vidović kaže da je od DORH-a tražila rješenje o odbačaju kaznene prijave, koju je podnijela obitelj Hussiny vezano uz slučaj pogibije djevojčice Madine Hussiny, no ono joj nikad nije dostavljeno.

Pravobraniteljica podsjeća da se o postupanjima policije prema ilegalnim migrantima i tražiteljima međunarodne zaštite raspravljalo i na tematskoj sjednici Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost 1. ožujka, te na plenarnoj sjednici Hrvatskog sabora 13. i 14. lipnja, no od tada nisu uočeni nikakvi pozitivni pomaci, nastavlja se s kršenjem ljudskih prava migranata, a pučka pravobraniteljica, opunomoćenica Hrvatskog sabora, onemogućena je raditi u skladu sa svojim ovlastima.