Nacionalni transplantacijski program

Povijesno ostvarenje: U Hrvatskoj 40 darivatelja organa na milijun stanovnika

Hina

Četrdeset darivatelja organa na milijun stanovnika postignuće je koje je, prema službeno objavljenim podacima za 2015. godinu, prvi put u svijetu ostvareno u Hrvatskoj, dok istodobno Nacionalni transplantacijski program izuzetnim postignućem pomiče granice uspješnosti, izvijestilo je u subotu Ministarstvo zdravlja



Četrdeset darivatelja organa na milijun stanovnika postignuće je koje je, prema službeno objavljenim podacima za 2015. godinu, prvi put u svijetu ostvareno u Hrvatskoj, dok istodobno Nacionalni transplantacijski program izuzetnim postignućem pomiče granice uspješnosti, izvijestilo je u subotu Ministarstvo zdravlja.


U priopćenju se ističe kako to povijesno ostvarenje od 40 darivatelja organa na milijun stanovnika, jednako uspješno prate i rezultati u području presađivanja organa. Navodi se da se na milijun stanovnika transplantiraju 33 jetre, 50 bubrega te više od 90 drugih organa.


»S ostvarenom brojkom od 33 presađene jetre na milijun stanovnika, Hrvatska je i dalje vodeća u svijetu s najkraćim čekanjem na presađivanje, samo nekoliko tjedana. Brojka od 50 presađenih bubrega te više od 90 presađenih organa na milijun stanovnika, još su neki od pokazatelja uspješnosti našeg transplantacijskog programa i naših transplantacijskih timova«, stoji u priopćenju.




Istaknuto je da zahvaljujući visoko razvijenoj svijesti o darivanju i solidarnosti hrvatskih građana, vrsnosti transplantacijskih timova te izuzetno učinkovitom i jedinstvenom organizacijskom modelu, Hrvatska ovim uspjehom postavlja nove standarde u području darivanja i presađivanja organa, te s pravom pripada svjetskom vrhu u tom području.


»Ovi rezultati čine transplantacijsku medicinu područjem izvrsnosti i perjanicom hrvatskog zdravstvenog sustava«, poručeno je iz Ministarstva zdravlja.