Bio je odmjeren, nije isključivao, nije smjenjivao

Poticao slobodnomisleće: Komemoracijom u Lisinskom SDP obilježio desetu godišnjicu smrti Ivice Račana

Tihana Tomičić

Snimio Denis LOVROVIĆ

Snimio Denis LOVROVIĆ

Uvijek smo mogli pasti, ali smo se uvijek vraćali jači. Dvaput smo okupljali Hrvatsku, spremni smo i treći puta. Hvala zauvijek, ovo je tvoja zemlja, rekao je Bernardić



ZAGREB – Bivši i sadašnji čelni ljudi SDP-a, i Zoran Milanović i Davor Bernardić, i Slavko Linić i Ivo Josipović, i Josip Leko i mnogi drugi došli su u Lisinski kako bi obilježili desetu godišnjicu smrti Ivice Račana, dugogodišnjeg predsjednika SDP-a i premijera koji će ostati upamćen kao čovjek koji je Hrvatskoj omogućio prve demokratske izbore 1990. godine, te kao SDP-ov premijer 2000. godine otvorio Hrvatsku svijetu nakon rata.


– Ivica Račan bio je ključni dionik demokratskih procesa u Hrvatskoj, a njegova kapitalna ostavština je SDP kao zbirni naziv za vjerodostojnost i zaštitu slabijih u Hrvatskoj, rekao je Davorko Vidović, kao čovjek koji je s Račanom bio u vladi 2000. godine. Istaknuo je da je u njegovo vrijeme SDP bio stranka okupljanja, a da je ono što se često zamjeralo Račanu, navodni manjak odlučnosti, bilo njegova najveća vrlina – da je bio odmjeren, nije isključivao, nije smjenjivao, već je od stranke napravio platformu slobodnomislećih ljudi.


Antun Vujić, još jedan bliski Račanov suradnik iz tog vremena, rekao je da je Račan “uspio s obje strane povijesti”: i zatvoriti jednu eru dogmatskog socijalizma, i otvoriti eru demokracije u Hrvatskoj.





Na komemoraciji nije bilo Račanove supruge Dijane Pleštine, kao niti sina Ivana Račana, što je mnoge začudilo, ali je viđena bivša PR-ovka SDP-a Zinka Bardić koja je bila među glavnim organizatorima komemoracije u ime SDP-a, a koja inače kao PR vodi i kampanju Vojka Obersnela u Rijeci. Ona je ujutro bila i na Ibleru, mada u stranci tvrde da je bila angažirana samo za Lisinski. Ona se s Milanovićem bila rastala nakon slučaja Linić, a sad je opet prisutna “u blizini” SDP-a



– On je učinio svoje za Hrvatsku, a na nama je da se deset godina kasnije upitamo jesmo li mi učinili svoje. Ako smo mi u svom vremenu bili uspješni kao on tada, mogli bismo biti zadovoljni, mada se socijaldemokracija mijenja, i odgovori na ista pitanja više nisu isti, rekao je Vujić.


Skupu se obratio i Ciril Ribičić, slovenski političar koji je zajedno s Račanom krajem jedne ere rekao zbogom staroj partiji na 14. kongresu SKJ: “Da su svi išli njegovim putem, problemi Hrvatske i Slovenije danas bi bili manji”, rekao je Ribičić.


Bivši predsjednik SDP-a Zoran Milanović rekao je da se prepoznao u Račanovoj ideji otvorenog društva, jer to bit politike, a posebno SDP-a.


– SDP je imao veće šanse da nestane nego da opstane tih godina, no borba je bila uporna, beskrajna, i u toj borbi u kojoj smo izabrani Atenu, a ne Spartu, borbu za narod, a ne za kohorte, bili smo uspješni. Usudio bih se reći, SDP je od 2000. godine do danas, kad se sve zbroji, bio najjača politička opcija u Hrvatskoj, jer naše pobjede bile su moćne, a porazi tijesni, rekao je Milanović. Bilo je u SDP-u i podjela, ali nikad na vrijednostima i svjetonazoru, rekao je Milanović.


“Bili smo samostalno prelazili 30 posto, jer politika je mjerljiv posao, a siguran sam da će opet tako biti, jer branimo prostor ljudske slobode i otvoreno društvo, a za to se isplati boriti. Držimo se zajedno, teška su vremena za Europu i socijaldemokraciju, budite natprosječni i uspjet ćete”, poručio je Milanović današnjem SDP-u.


Šef stranke Davor Bernardić podsjetio je pak na Račanovu poruku o tome da Hrvatsku vidi kroz osmjeh djeteta.


“Ivicu Račana su mediji često podcjenjivali, ali on je govorio o onome o čemu smo svi sanjali, o Hrvatskoj s osmjehom, gdje se može uspjeti radom i poštenjem. On je usred Beograda znao reći ne velikosrpskim idejama, a usred Zagreba da demokraciji”, rekao je Bernardić. Njegov stil nije bila samopromocija ili titula, nego skromnost, istaknuo je, te najavio da će Politička akademija SDP-a ubuduće nositi ime Ivice Račana.


– Uvijek smo mogli pasti, ali smo se uvijek vraćali jači. Dvaput smo okupljali Hrvatsku, spremni smo i treći puta. Hvala zauvijek, ovo je tvoja zemlja, rekao je Bernardić.