Članica predsjedništva

Posavec Krivec: ‘SDP donosi program okrenut budućnosti’

Hina



Članica Predsjedništva SDP-a Ivana Posavec Krivec izjavila je u subotu nakon rasprave o prijedlozima Programa i Statuta na Glavnom odboru stranke, kako je SDP u procesu izrade programa okrenutog budućnosti.


»Dokumentima o kojima smo danas raspravljali pokušali smo odrediti nove smjernice, što je SDP danas i kakvim ga vidimo u budućnosti kako bismo gradili bolje društvo. O nacrtu Program, koji je rezultat višemjesečnog rada eminentnih stručnjaka, znanstvenika i ljudi koji žive socijaldemokraciju, u javnoj raspravi izjasnit će se i članstvo na terenu. Nakon javne rasprave o Programu će se ponovno izjasniti Glavni odbor 3. ožujka i potom ide na konvenciju stranke«, kazala je Posavec Krivec.


Podsjetila je da su od zadnjeg stranačkog programa SDP-a prošle 22 godine i sada, kazala je, pišemo naš novi manifest kojim ćemo se okrenuti budućnosti.


»Građanima Hrvatske ovim dokumentom želimo reći tko smo, što smo i što od SDP-a kao alternative postojećoj vlasti mogu očekivati. Ovim se manifestom vraćamo našim temeljnim vrijednostima: slobodi, jednakopravnosti i solidarnosti«, pojasnila je načela kojim su se vodili u izradi dokumenta.Također je rekla kako žele pokazati da je SDP spreman, mijenjajući sebe, mijenjati društvo i stvarati bolju Hrvatsku.

»Uvodimo novo poimanje gospodarstva kroz socijalno investiranje, jer želimo pokazati da SDP nije stranka koja je spremna samo raspolagati velikim državnim budžetom i iz njega podmirivati potrebe nego da smo spremni stvarati nove vrijednosti i iz njih ulagati, primjerice, u obrazovanje i zdravstvo«, ustvrdila je.


Posavec Krivec kaže kako će SDP novim stranačkim Statutom potvrditi tri osnovna načela: daljnju demokratizaciju i decentralizaciju stranke te deakumulaciju funkcija, što će ojačati SDP.


Dodala je da stranački Statut kako ga je usvojio Glavni odbor ide pred konvenciju, ali i tamo može doživjeti amandmanske promjene. Što se spora oko održavanja unutarstranačkih izbora tiče, rekla je da su usvojili odredbu po kojoj se oni »mogu događati nakon izbornih ciklusa na svim razinama«.


Nakon konvencije SDP-a hrvatska politika više neće biti ista jer će u njoj paritetno participirati i muškarci i žene, zaključila je Posavec Krivec.


Nacrt Programa, koje je Predsjedništvo SDP-a jutros jednoglasno usvojilo, Glavni odbor stranke danas je uputio u javnu raspravu do 1. ožujka, a nakon što prikupi sve prijedloge i primjedbe utvrdit će konačni prijedlog i uputiti na usvajanje konvenciji 10. ožujka.