Moguć kriminal

Porezna uprava upozorava: Fiktivni trgovci organizatori zlouporaba u sustavu PDV-a

Jagoda Marić

Foto D. Kovačević

Foto D. Kovačević

Ljude koji posluju s tim nepostojećim trgovcima Porezna uprava podsjeća da značajne financijske posljedice mogu snositi i poduzetnici koji jesu ili čak i nisu svjesni da posluju s prevarantima



ZAGREB Ministarstvo financija upozorilo je preko internet stranice Porezne uprave porezne obveznike da moraju paziti na moguće prijevare i organizirani kriminal kako bi zaštitili sebe i svoje tvrtke od kriminalnih zlouporaba u sustavu PDV-a. Porezna daje popis ponašanja dobavljača koja ukazuju na moguće prijevare, a posebno ističu nestajućeg ili fiktivnog trgovca koji je često, kako se tvrdi u upozorenju izdanom krajem prošlog mjeseca, povezan s organiziranim kriminalom. No, upozoravaju obveznike da osim što na taj način proračun gubi javni novac mogu stradati i tvrtke koje posluju s takvim trgovcima i to na način da izgube pravo na potraživanje pretporeza.


Izravna krađa


– Ako ne obratite dužnu pažnju Porezna uprava može utvrditi da ste znali ili morali znati da su vaše transakcije povezane s prijevarnim zlouporabama sustava PDV-a i gubicima za proračun. Možete izgubiti pravo na potraživanje pretporeza povezanog s tim prijevarnim transakcijama, navodi se u objavi Porezne uprave.


Za organizatore PDV prijevara kažu da izravno kradu novac iz državnog proračuna, a ističu da su najopasniji oni koji uključuju nestajućeg ili nepostojećeg trgovca koji ne prijavljuje i na plaća zaračunati i prijavljeni porez. Ljude koje posluju s tim prevarantima Porezna podsjeća da značajne financijske posljedice mogu snositi i poduzetnici koji jesu ili čak i nisu svjesni da posluju s prevarantima.




– Ukoliko ne poduzmete mjere razumne procjene rizika, ne upoznate svog klijenta, zanemarite upozoravajuće pokazatelje riskirate sudjelovanje u prijevari.


Jedanaest znakova


Ako ste znali ili ste morali znati ili uočiti povezanost transakcije u kojoj ste sudjelovali s prijevarom, Porezna uprava može odbiti vaš zahtjev za povratom više plaćenog PDV-a ili možete biti obvezni platiti tuđu obvezu PDV-a, stoji u upozorenju Porezne uprave.


Obveznicima su naveli 11 znakova o kojima moraju voditi računa ako ih uoče kod bilo kojeg svog poslovnog partnera ili ako uoče da ljudi zaposleni u njihovoj tvrtki zanemaruju te znakove. To bi moglo ukazivati na namjeru organizirane prijevare. Tako treba biti oprezan ako se posluje s novoosnovanom tvrtkom koja nema nikakvu poslovnu povijest, ako se uoči da poslovni kontakti slabo poznaju dobra koja prodaju ali i to specifično tržište. Alarm se treba upaliti i ako se nudi laka zarada bez rizika, uplata na račun trećoj osobi, ili na račune u poreznim oazama. Bez prethodne provjere ne bi trebalo olako zaključiti posao ni s tvrtkama koje su registrirane u stambenim prostorima ili kratkoročno unajmljenim uredima, ili poduzećima koja stalno mijenjaju vlasnike. Svaka od tih situacija može ukazivati da je riječ o nestajućem trgovcu koji je tu samo da izvede poreznu prijevaru, ali osim države koja će ostati bez svog dijela javnih prihoda, stradati bi mogao i onaj tko s njima posluje jer porezna uprava može procijeniti da nije bio dovoljno pažljiv i odbiti mu potraživanje pretporeza ili prebaciti na njega poreznu upravu.


Zato porezna savjetuje da se prije sklapanja posla provjere dobra koja se kupuju, njihovo skladište, raspoloživost, količina, ali na svojoj stranici nude i aplikaciju koja omogućuje da svi oni koji se nadaju ostvarivanju prava na pretporez provjere je li njihov dobavljač porezni obveznik poreza na dodanu vrijednost na navedeni dan.