Premijer i ministar potvrdili

Pomorcima se vraća beneficirani radni staž! Butković otkrio i novosti oko Pelješkog mosta, ceste D-403 i nizinske pruge

Darko Pajić

Andrej Plenković i Oleg Butković, Foto: D. ŠKOMRLJ

Andrej Plenković i Oleg Butković, Foto: D. ŠKOMRLJ

Ministar nije želio otvoreno prejudicirati odluku i odgovorit na pitanje jesu li Kinezi najozbiljniji kandidat za gradnju jer je njihova ponuda oko 600 milijuna kuna jefitnija od preostala dva konkurenta



Natječaj za izgradnju ceste D403 bit će raspisan naredne godine, a do kraja te godine bi trebala početi i njena izgradnja. Odluka o graditelju Pelješkog mosta bit će donesena narednog tjedna, a nizinska pruga do Rijeke će vjerojatno do Rijeke biti izgrađena na novoj trasi.


Sve navedeno odjek je izlaganja na konferenciji pod nazivom Dani hrvatskog pomorstva i unutarnje plovidbe koja je jutros započela u Opatiji, a otvorio ju je predsjednik Vlade Andrej Plenković.


Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković demantirao je navode jednog dnevnog lista da se stopira natječaj za gradnju Pelješkog mosta rekavši da je riječ samo o dijelu natječaja za nadzor izgradnje te dodao kako će graditelj most biti izabran narednog tjedna.




Pritom nije želio otvoreno prejudicirati odluku i odgovorit na pitanje jesu li Kinezi najozbiljniji kandidat za gradnju jer je njihova ponuda oko 600 milijuna kuna jefitnija od preostala dva konkurenta.


Butković je ipak kazao kako najviše bodova pri ocjeni ponuda nosi upravo financijski segment što neizravno ukazuje da bi narednog tjedna Kinezi mogli dobiti posao gradnje Pelješkog mosta.


Jedna od većih novosti jest i najava promjena nekoliko važnih zakon koji definiraju radni i socijalni status hrvatskih pomoraca te bi trebali biti usvojeni tijekom naredne godine.


Najveća novost je najava da će biti vraćen beneficirani radni staž za pomorce što su potvrdili i ministar Butković i premijer Plenković.


Premijer Plenković jutros se u nazočnosti ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek te ministara Olega Butkovića i Garija Cappellija neformalno sastao i s predstavnicima lokalne samouprave; gradonačelnikom Opatije Ivom Dujmićem, gradonačelnikom Rijeke Vojkom Obersnelom i županom Zlatkom Komadinom. 


Između ostalog, potvrđeno je kako će vlada nastaviti s podrškom projektu Rijeka EPK 2020 te ukupno izdvovjiti oko 10 milijuna eura za podršku projektu europske prijestolnice kulture.


Župan Komadina ponovno je skrenuo pažnju na važnost projekta Jadransko-jonskog prometnog pravca te projekta nizinske pruge za kojeg je kazao da je što prije potrebno pripremiti natječaj za koncesiju te isti ponuditi Kinezima kao najpotentnijim partnerima koji imaju interes i sredstva za projekt.