Koalicija

Politička platforma Možemo!, Nova ljevica i ORaH zajedno izaze na EU izbore. Što nude?

Hina

Photo Sandra Simunovic/PIXSELL

Photo Sandra Simunovic/PIXSELL

Zorislav Antun Petrović, predsjednik ORaH-a, istaknuo je kako je koalicija početak dugoročne suradnje u kojoj će zajedno nastupati kao koalicija zelene ljevice te nastojati mijenjati ne samo Europu već i Hrvatsku



ZAGREB Politička platforma Možemo! te stranke Nova ljevica i ORaH izaći će na predstojeće europske izbore sa zajedničkom listom, na kojima očekuju osvajanje jednog mandata u Europskom parlamentu, objavili su čelnici stranaka u četvrtak ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice, gdje će Hrvatska 2020. preuzeti predsjedanje Europskom unijom (EU).


»Koalicijski sporazum je potpisan i bit će predstavljen u subotu. Očekujemo da ćemo osvojiti jedan mandat u Europskom parlamentu, a koristit će ga sve tri stranke kroz model rotacije«, rekao je na konferenciji za novinare Tomislav Tomašević iz »Možemo!. Na listi će biti zastupljen jednaki broj kandidata i kandidatkinja, odnosno po četvero iz svake stranke.


»Cilj našeg zajedničkog izlaska je ponuditi politike koje će transformirati Europu prema održivoj, pravednoj i zelenoj zajednici ljudi, te politike koje će pružiti alternativu neoliberalnim ekonomskim politikama. Te politike stvaraju sve veće nejednakosti između zemalja članica i unutar svake pojedine zemlje, generirajući velike regionalne razlike, kojih smo mi u Hrvatskoj itekako svjesni«, rekla je Sandra Benčić iz Političke platforme Možemo!.




Kazala je kako nova koalicija želi ponuditi politike koje će omogućiti regulaciju financijskog tržišta i redizajn monetarne unije na razini EU, kako bi zemlje koje su na periferiji Europe mogle upravljati svojim razvojem te zadržati višak vrijednosti, da ne odlazi u porezne oaze.


Predsjednik Nove ljevice Dragan Markovina kazao je kako koalicija predstavlja novu političku opciju koja će se zalagati protiv daljnjih neoliberalnih politika, za solidarnu Europu i jednakost svih građana.


»Zalagat ćemo se za obranu antifašističkih vrijednosti i protiv nacionalizma, izolacionalizma i revizionizma, koje vidimo posljednjih godina, te za Europu ljudskih prava i otvorenih granica, a protiv politike bodljikave žica, koja Hrvatsku sve više okružuje u nama susjednim zemljama«, naglasio je Markovina.


Zorislav Antun Petrović, predsjednik ORaH-a, istaknuo je kako je koalicija početak dugoročne suradnje u kojoj će zajedno nastupati kao koalicija zelene ljevice te nastojati mijenjati ne samo Europu već i Hrvatsku.


»Nismo se slučajno našli ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice, jer će upravo ovdje 2020. Hrvatska preuzeti predsjedanje EU. To je velika prilika da naša zemlja provede neke politike koje će biti od dugoročne koristi za sve građane«, rekao je Petrović.


Stoga će tijekom kampanje staviti naglasak na zelenu industrijalizaciju, kružnu i kooperativnu ekonomiju, na zagovaranju sustava zelene javne nabave te energetske tranzicije s fosilnih goriva na obnovljive izvore energije.


»Uvjereni smo da je sada vrijeme kada treba reagirati i zaustaviti klimatske promjene ili ih barem usporiti. To je značajna tema diljem Europe, mladi su to prepoznali kao bitno pitanje, te će u petak ponovno biti prosvjed klimatskih promjena« rekao je predsjednik ORaH-a.