Klub lijevog bloka

Pogodovanje investitoru? Pozvali DORH da istraži Bandićev memorandum iz Dubaija

Hina

Milan Bandić / Foto: D. JELINEK

Milan Bandić / Foto: D. JELINEK

Iako iz Gradske uprave tvrde kako je neobvezujuć, ako je to istina, zašto je tajan, ako je nebitan zašto ga ni zastupnici nisu mogli dobiti na uvid bez da se to prethodno ne dogovori s investitorom«, upitao je Tomašević



Kluba zastupnika lijevog bloka izrazio je u ponedjeljak zgražanje sadržajem memoranduma koji je zagrebački gradonačelnik u Dubaiju potpisao s investitorom, a čiji su dijelovi nedavno objavljeni u medijima te su pozvali DORH da istraži cijeli memorandum i što je to gradonačelnik dogovorio.


»Javno pozivamo DORH da istraži cijeli memorandum i što to gradonačelnik dogovara s investitorom, jer bilo kakvo javno-privatno partnerstvo između grada i poduzeća mora ići na međunarodni natječaj i javnu nabavu. Ako se ovo radi po željama investitora, ako postoje rokovi kada se po željama investitora moraju promijeniti prostorni planovi, onda je očito da se pogoduje investitoru i to je onda posao i za DORH« , kazao je na konferenciji za novinare gradski zastupnik Tomislav Tomašević (Zagreb je NAŠ!).


Na temelju onoga što je dosad izašlo u javnost, izrazio je šokiranost sadržajem memoranduma te ga nazvao »memorandumom o pogodovanju investitoru«.




»Iako iz Gradske uprave tvrde kako je neobvezujuć, ako je to istina, zašto je tajan, ako je nebitan zašto ga ni zastupnici nisu mogli dobiti na uvid bez da se to prethodno ne dogovori s investitorom«, upitao je Tomašević.


On pita zašto prema onome što je dosad izašlo u javnost postoji formulacija u memorandumu gdje se grad obvezuje promijeniti plansko-prostornu dokumentaciju prema željama investitora. Zašto postoje rokovi od osam mjeseci koji se mogu produžiti na još šest mjeseci te je određena međunarodna arbitraža ako dođe do spora između Grada i investitora i kako je moguće da ga gradonačelnik potpisuje bez znanja Skupštine koja u svojoj nadležnosti ima usvajanje bilo kakvih prostornih planova, dodao je.


To, rekao je, znači da se taj memorandum ne može ispuniti bez odluke Skupštine i ne može se osnivati poduzeće između grada i investitora radi javno-privatnog partnerstva bez odluke tog tijela kao niti raspolagati na jedan milijun četvornih metara gradskog zemljišta u vlasništvu grada.


Bandić apsolutno prekoračio svoje ovlasti


Tomašević je najavio je da će se na sjednici Skupštine 4. rujna naći prijedlog Kluba zastupnika lijevog bloka o tome žele li zastupnici da gradonačelnik javnosti i struci podnese izvješće o tome što je dogovarao s investitorom, tko su bili članovi povjerenstva koji su ocjenjivali ponude, kakve su to ponude bile te da se objavi cijeli memorandum. To je, poručio je, minimum transparentnosti i demokracije.


»Bandić je apsolutno prekoračio svoje ovlasti, bez znanja i odluke je obećao investitoru nešto što nije u njegovoj nadležnosti, već Skupštine, a taj memorandum zastupnici do danas nisu vidjeli. Volio bih vidjeti tko će od zastupnika dići ruku protiv toga da se memorandum javno objavi« kazao je.


Vezano za primjedbe na GUP koje su pristigle u Gradsku upravu, njih oko 10.000, Tomašević je komentirao da se radi o »jasnom revoltu građana«. Ali, upozorio je, »iz izjava gradonačelnika da će u dva tjedna riješiti 20.000 primjedbi u 10.000 podnesaka to može samo značiti da će ih odbiti po kratkom postupku bez čitanja i razmatranja jer ništa drugo nije moguće u tako kratkom roku«.


Bandić prekršio Zakon o lokalnoj i regionalnoj samoupravi


Gradska zastupnica Rada Borić (Nova ljevica) rekla je da je Bandić prekršio Zakon o lokalnoj i regionalnoj samoupravi u kojem stoji da ako je vrijednost nekretnina veća od milijun kuna takve se odluke ne smiju donositi mimo predstavničkog tijela.


Pozvala je Ministarstvo graditeljstva da pažljivo prati zakonitost postupanja oko tisuću predstavki i oko 10.000 prijedloga građana i građanskih inicijativa na GUP.


Zastupnik Zlatko Nikolić (Radnička fronta) kazao je da se memorandum, osim Zakonu o lokalnoj upravi, protivi i Statutu Grada Zagreba koji izlazi iz tog zakona »i time gradonačelnik priznaje da su mu akti grada, ali i predstavničko tijelo Gradske skupštine puka formalnost koje mora odraditi prije nego provede svoje planova, odnosno u ovom slučaju investirora«.


Grad Zagreb: Memorandum o projektu Zagreb City je transparentan


Memorandum o razumijevanju između Grada Zagreba i tvrtke Eagle Hills nije ugovor o pravima i obvezama, nego izražava zainteresiranost potpisnika za zajednički razvoj projekta Zagreb City, a cijela procedura transparentno se provodi, priopćeno je u ponedjeljak iz Ureda gradonačelnika Milana Bandića.


Iz Grada su priopćenjem odgovorili, kako navode, na brojne medijske izjave oko navodnog razotkrivanja sadržaja Memoranduma o razumijevanju o projektu Zagreb City, u javnosti poznatijem kao Zagrebački Manhattan, koji je gradonačelnik Bandić potpisao s tvrtkom Eagle Hills, ističući da je Memorandum dan na uvid i čitanje na upit medija.


A to, navodi se u priopćenju, «govori u prilog tome da se ne radi ni o kakvom razotkrivanju ili curenju takozvanih pikantnih detalja te sličnih formulacija koje su se mogle slušati i čitati po naslovima pojedinih medija, nego se radi o ustaljenoj praksi Grada Zagreba da se objektivno i nepristrano informira zainteresirana javnost«.


Iz Ureda gradonačelnika posebno ističu, pored u medijima citiranih članaka memoranduma, i članak koji govori da Memorandum ni na koji način ne obvezuje ni jednu niti drugu stranu potpisnicu.


»Kao što se od strane Gradske uprave i komuniciralo u proteklom razdoblju, ponovno naglašavamo da Memorandum o razumijevanju koji je potpisan između Grada Zagreba i tvrtke Eagle Hills ne predstavlja, niti sadržajno niti suštinski, ugovor o pravima i obvezama strana potpisnica, nego on kako to uobičava normalna poslovna praksa, izražava zainteresiranost samih potpisnika za zajednički razvoj projekta«, naglašavaju.


Podsjećaju da je Memorandum o razumijevanju najavljen još u veljači u samom Javnom pozivu investitorima za iskazivanje interesa za sudjelovanje u razvoju i realizaciji projekata Grad u Gradu, koji je također neobvezujući, a na koji su se javili međunarodno relevantni investitori.


»Vezano uz pojedine navode o rokovima i preduvjetima koji bi se trebali ispuniti, želimo naglasiti da su ti rokovi okvirni i govore o vremenu koje minimalno treba proteći da bi se provele određene procedure, a preduvjeti koji su nabrojani, navode se upravo radi boljeg i jasnijeg razumijevanja potrebe provođenja svih potrebnih procedura, ishođenja potrebnih suglasnosti i provedbe ostalih aktivnosti sukladno pozitivnim zakonskim propisima Republike Hrvatske, a sve to kako bi se stvorili formalni preduvjeti za realizaciju«, poručuju iz Grada.


Sve navedeno, ocjenjuju, demantira navode o netransparentnosti dosadašnjih aktivnosti koje su poduzete od strane Gradske uprave za promišljanje i identifikaciju potrebe ostvarenja određenih preduvjeta za razvoj projekta.


Ističu i da je procedura izmjene GUP-a Grada Zagreba, »koja je nezaobilazna tema u svakoj komunikaciji vezanoj uz projekt«, pokrenuta još 2015. godine te je »tek jedan, ali ne i jedini preduvjet za daljnji razvoj projekta«.


»Radi toga smatramo važnim naglasiti da bi se takvom izmjenom GUP-a stvorila platforma za međunarodne investicije kojima svi težimo te značajno pridonijelo razvoju Grada«, poručuju.


Dodaju da će nakon izmjene GUP-a uslijediti provedba međunarodnog arhitektonskog natječaja za cijeli taj prostor te niz drugih aktivnosti sukladno procedurama te ocjenjuju da bi na taj način Grad Zagreb, kao dobar gospodar imovinom u svom vlasništvu, na taj način »povećao vrijednost zemljišta te bi se višestruko podigla i vrijednost uloga Grada Zagreba u samom projektu«.


»To bi trebao i morao biti strateški interes svih onih koji o razvoju tog vrijednog prostora u Gradu Zagrebu promišljaju u korist njegovih građana i opću društvenu korist jer ovakve međunarodne investicije ostavljaju značajne pozitivne učinke ne samo na razvoj Grada Zagreba već i na povećanje BDP-a cijele Republike Hrvatske. Sve drugo može se prepisati dnevnopolitičkim interesima pojedinaca«, poručuju iz Grada.