Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. studenoga 2019.
Posjet Mostaru

Plenković u misiji smirivanja: 'Hrvatska stoji uz BiH i Hrvate'

Snimio Darko JELINEK
Snimio Darko JELINEK
Autor:
Objavljeno: 4. prosinac 2017. u 20:14 2017-12-04T20:14:00+01:00

»Hrvatska prije svega stoji uz BiH, stoji uz Hrvate u BiH. Učinit ćemo sve da Hrvati ovdje budu dugoročno ravnopravan narod i da se poštuje ta jednakopravnost između tri naroda ovdje«, rekao je Plenković novinarima

MOSTAR Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak u Mostaru da će Hrvatska podupirati BiH i učiniti sve kako bi Hrvati u toj zemlji bili ravnopravni s Bošnjacima i Srbima.

Plenković je stigao u Mostar u misiju smirivanja bosanskohercegovačkih Hrvata zabrinutih zbog mogućih posljedica osuđujuće presude Haškog suda njihovim bivšim vojnim i političkim čelnicima.

»Hrvatska prije svega stoji uz BiH, stoji uz Hrvate u BiH. Učinit ćemo sve da Hrvati ovdje budu dugoročno ravnopravan narod i da se poštuje ta jednakopravnost između tri naroda ovdje«, rekao je Plenković novinarima.

On je zajedno s hrvatskim članom predsjedništva BiH Draganom Čovićem položio vijenac i zapalio svijeće pred spomen obilježjem hrvatskim braniteljima gdje su nedavno upaljene tisuće svijeća za osuđenu hrvatsku šestorku i za Slobodana Praljka koji je izvršio samoubojstvo u sudnici Haškog suda.

Plenković je istaknuo da je Hrvatska tijekom ove godine na domaćem i međunarodnom planu nastojala poduprijeti Hrvate u BiH »jačanjem suradnje dviju država i konstitutivnosti Hrvata u BiH«.

Posebno važnim ocijenio je izbore koji će se održati sljedeće godine u BiH u kontekstu potrebe izmjene izbornog zakona.

Hrvatski premijer je kratko razgovarao i s predstavnicima stradalničkih udruga i branitelja.

Predsjedavajući predsjedništva BiH Čović zahvalio je Plenkoviću na dolasku u Mostar i dodao da će tijekom dvodnevnog boravka s njim razgovarati »vezano za presudu i mnoga druga pitanja koja se tiču poziocije hrvatskog naroda u BiH«.

Dvojica dužnosnika će večeras imati radnu večeru, a u utorak će se sastati s vodstvom Hrvatskog narodnog sabora koji okuplja hrvatske političke stranke u BiH.

S Plenkovićem su u Mostar stigli potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, Zdravka Bušić, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova te državni tajnik

Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas.

Žalbeno vijeće Haškog suda u srijedu je potvrdilo prvostupanjske kazne šestorici bivših političkih i vojnih čelnika bosanskohercegovačkih Hrvata kao sudionika u udruženom zločinačkom pothvatu etničkog čišćenja muslimana, u kojem je sudjelovalo i tadašnje hrvatsko vodstvo na čelu s prvim predsjednikom Franjom Tuđmanom.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PayDo parking aplikacija