Samit NATO-a

Plenković u Londonu: Hrvatska za jačanje partnerstva i suradnje EU-a i NATO-a

P. N.



Hrvatski premijer Andrej Plenković i u srijedu s izaslanstvom boravi u Londonu na NATO samitu.


Kako je sam istaknuo na svom twitter profilu “ususret samitu imali smo priliku za neformalnu razmjenu mišljenja sa svim šefovima država koji su u Londonu te smo razgovarali o svim aktualnim globalnim sigurnosnim pitanjima i ključnoj ulozi”.


Osim toga, dodao je kako se razgovara o ulaganjima u obrambene sposobnosti saveznica, jačanju globalne uloge NATO-a kao jamca transatlantske sigurnosti, mira i demokracije.




“Tijekom predsjedanja Unijom Hrvatska će se zalagati za jačanje partnerstva i suradnje EU-a i NATO-a”, naglasio je Plenković.





REUTERS


REUTERS



REUTERS


REUTERS



Premijer Andrej Plenković na konferenciji za medije nakon završetka sastanka na vrhu Sjevernoatlantskog saveza povodom 70. obljetnice Saveza u Londonu govorio je o najavi ukidanja viza za hrvatske građane pri ulasku u SAD, te temama o kojima se govorilo na današnjem sastanku, prenosi N1.


“Jedina smo zemlja koja može dati svoju ocjenu iz tri perspektive, sjećamo se kako je biti nečlanica NATO-a, a biti žrtva agresije i napada, Hrvatska ima to iskustvo, to nema nitko drugi u toj mjeri kao mi. Kad to čuju kolege, i oni osvijeste što znači savez, sigurnost. EU je NATO-u glavni partnet u projiciranju mira i stabilnosti, ne samo u transatlanstkom području nego i na drugim kriznim žarištima. Razvijanjem obrambene politike Europe treba ojačati europsku dimenziju NATO saveza”, kazao je Andrej Plenković.


Komentirao je kako su prošli današnji sastanci. 


“Imali smo formalne sastanke s predsjednicima Crne Gore i Makedonije. Gotovo tri sata imali smo priliku biti zajedno, razgovarali smo o bilateralnim odnosima i odnosima unutar NATO-a. Ono što je bilo pisano u svjetskim medijima gotovo nije bilo zrcaljeno u raspravi, ona je bila mirna i konsenzualna, te je išla u dobrom smjeru značaja Saveza i brige jednih za druge. 


Andrej Plenković u Londonu


Andrej Plenković u Londonu



U svakoj obitelji kao što je NATO ima pitanja oko kojih postoje različita stajališta. Donald Trump već tri godine na dnevni red stavalja točku povećanja izdvajanja za NATO. Rasprave koje djeluju ekstra polemično su dobre i one će odrediti smjer Saveza pred nama. Bez obzira na stajališta NATO je čvrst”, prenosi N1.


“Kontinuirano radimo na tome da se u sustavu postupka odbijenih zahtjeva spustimo na onu razinu koja je dovoljna za ukidanje vize. Nama bi to bilo dobro zbog gospodarskih odnosa i postoji jasan plan i vlade SAD i Hrvatske da u idućih 11 mjeseci napravimo maksimalne napore kako bi krajem 2020. mogli doći u poziciju da jedna temeljita evaluacija SAD-a omogući Hrvatskoj ukidanje viza. Postotak odbijenih zahtjeva za vizu ne smije prelaziti tri posto, sve preko ne omogućava ukidanje viza. Smatramo da Hrvatska nije nikakva prijetnja emigracijskog vala ka SAD-u”, kazao je Plenković o mogućem ukidanju viza za SAD.