Svjetski gospodarski forum

Plenković u Davosu: Važno je uključiti se u četvrtu industrijsku revoluciju

Hina

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

»To je proces u koji se svi trebaju uključiti pravovremeno kako bi osigurali i razvoj i konkurentnost na globalnom tržištu, pridonijeli razvojem tehnologije, reformama na nacionalnoj razini, potaknuli inovacije i uključili se u globalnu utakmicu unatoč svim izazovima koji danas opterećuju svjetski poredak«, rekao je premijer u izjavi za novinare



DAVOS Ovogodišnji Svjetski gospodarski forum (WEF) fokusiran je na prilagodbu država i međunarodnih organizacija, ali i svih aktera u društvu onome što donosi četvrta industrijska revolucija i u interesu je svih da se pravovremeno uključe u taj proces, ocijenio je u četvrtak u Davosu hrvatski premijer Andrej Plenković.


»To je proces u koji se svi trebaju uključiti pravovremeno kako bi osigurali i razvoj i konkurentnost na globalnom tržištu, pridonijeli razvojem tehnologije, reformama na nacionalnoj razini, potaknuli inovacije i uključili se u globalnu utakmicu unatoč svim izazovima koji danas opterećuju svjetski poredak«, rekao je premijer u izjavi za novinare.


Plenković je sudjelovao na dva panela na teme »Svijet u doba globalizacije 4.0« i »Prijelomna točka ili prekretnica za Europu?«.




Prvi panel na temu globalizacije sadržavao je sve aktualne teme od gospodarskih pitanja, trgovinskih ratova, klimatskih promjena, sigurnosnih tema kako u Europi tako i globalno pa do upravljanja na globalnoj razini, kazao je.


Drugi panel odnosio se na Europu.


»Nekoliko mjeseci uoči europskih izbora temeljni izazovi su dovršetak procesa o brexitu, teme koje se odnose na sigurnost, migracije, višegodišnji proračun i ono što je najvažnije…brža konvergencija, smanjivanje nejednakosti građana u državama članicama«, istaknuo je.


Ovogodišnja službena tema WEF-a je »Globalizacija 4.0« – vizija povezanog svijeta koji se bavi ekonomskim nejednakostima kao posljedicama globalizirane trgovine i proizvodnje.


Usporavanje globalnog rasta, populizam, političke napetosti, trgovinski ratovi i nejasni put izlaska Britanije iz Europske unije vodeća su pitanja koja brinu svjetske lidere, pokazala je anketa objavljena uoči okupljanja u Davosu.