Zahvalio Martini Dalić

Plenković od budućih suvlasnika Agrokora očekuje da će voditi računa o interesu Hrvatske

Hina

Bojni akteri nastojali srušiti taj proces, kao i Vladu, te destabilizirati parlamentarnu većinu - Andrej Plenković / Foto Davor Kovačević

Bojni akteri nastojali srušiti taj proces, kao i Vladu, te destabilizirati parlamentarnu većinu - Andrej Plenković / Foto Davor Kovačević



ZAGREB  Predsjednik Vlade Andrej Plenković kazao je u četvrtak kako snažna podrška vjerovnika nagodbi u Agrokoru pokazuje snažnu podršku uspješno organiziranom i vođenom procesa izvanredne uprave, a da od budućih suvlasnika očekuje nastavak restrukturiranja kompanije. 


Agrokorovi vjerovnici u srijedu su izglasali nagodbu za koju su glasovali vjerovnici s 80,2 posto ukupnih tražbina, odnosno oni s 27,08 milijardi kuna tražbina od ukupnog iznosa od 33,75 milijardi kuna.


»Činjenica da je jučer za nagodbu glasovalo 80,2 posto vjerovnika je snažna podrška, potpora i potvrda uspješno organiziranog i vođenog procesa izvanredne uprave u situaciji jedne od najvećih gospodarskih kriza i prijetnji financijskom krizom za stabilnost hrvatskog gospodarstva, za stabilnost brojnih hrvatskih kompanija, za dovođenje u pitanje brojnih radnih mjesta«, istaknuo je Plenković na početku sjednice Vlade.




Kazao je da je Vlada djelovala u izvanrednim okolnostima na učinkovit, kvalitetan i uspješan način kako bi spriječila veliku krizu i omogućila opstanak kompanije i ekonomsku budućnost dobavljača te normalno funkcioniranje i isplatu malih poljoprivrednika, koji bi se inače našli na koljenima.


Naveo je i da je Agrokor bio u blokadi, opskrba je stala, a zakon o izvanrednoj upravi, uz privolu tadašnjeg vlasnika (Ivice Todorića), omogućio je njegovu aktivaciju. Po njegovim riječima, taj proces koji je organiziran omogućio je novu likvidnost i restrukturiranje i konsolidaciju kompanije.


Plenković je podsjetio da su brojni akteri nastojali srušiti taj proces, kao i Vladu, te destabilizirati parlamentarnu većinu.


»Mi smo svemu tome odoljeli iz jednog jedinog razloga, a taj je da je naš smjer u cijeloj ovoj situaciji bio voditi računa jedino i isključivo o općim interesima hrvatske države i hrvatske ekonomije, radnih mjesta i državnom proračunu. I u tome smo uspjeli«, istaknuo je Plenković.


Istaknuo je da se radilo odgovorno, da se odoljelo izglasavanju i pokušajima izglasavanja nepovjerenja Vladi i da su pokazali da su imali ispravni smjer i političku snagu ovaj proces dovesti do ove točke.


Istkanuo je i da ovo nije kraj, jer slijedi potvrda nagode na trgovačkom sudu, te provedba nagodbe i daljnje funkcioniranje kompanije. Plenković je zahvalio koalicijskom partneru HNS-u, koji je lani dao potporu Vladi.


»Došli su u naš brod i odgovorno se postavili sa ciljem da osiguramo i političku stabilnost u zemlji, koja je preduvjet svih mogućih gospodarskih napora, uključujući i najbolju turističku sezonu lani, koja će po svemu sudeći biti druga najbolja jer će ova sada biti još bolja«, kazao je.


Zavhalio je svim ministrima koji su intenzivnije bili uključeni u proces izvanredne uprave, među kojima i bivšoj potpredsjednici Vlade Martini Dalić, kao i izvanrednom povjereniku Fabrisu Perušku, njegovoj zamjenici Ireni Veber te bivšem povjereniku Anti Ramljaku.


»Kad se sve skupa rezimira, ovaj je proces dobar za hrvatsku ekonomiju, dobar za poruku povjerenja da su hrvatske institucije, hrvatska država stvorili kvalitetan pravni okvir«, rekao je Plenković, dodavši da je ocijenjeno da je zakon u skladu s Ustavom, kao i da je posredno postao dio EU pravne stečevine.


Od budućih suvlasnika u Agrokoru očekuje da nastave s restrukturiranjem kompanije, da vode računa o gospodarskom interesu Hrvatske, da vode računa o zaposlenicima.