Očekuje kraj štrajka

Plenković misli da iza prosvjeda u ponedjeljak stoji oporba: ‘Mi to vidimo, nismo naivni’

Hina

»Ne možemo iste godine dva puta isto gledati kako nam demagozi iz SDP-a ovdje potpisuju. Potpisivali su tako i za referendum '67 je previše', a njihova vlada je uvela odlazak u mirovinu sa 67 godina. To ne ide«, poručio je premijer



Premijer Andrej Plenković u subotu je poručio kako idući tjedan očekuje prekid štrajka u školama nakon što je sindikatima jučer ponuđeno rješenje koje bi trebalo maknuti politiziranje od obrazovanja i pokazati da Vlada poštuje učitelje i nastavnike.


Ponudili smo takvo rješenje da bi škole trebale početi raditi idući tjedan i da se ne dopusti da oni (učitelji i nastavnici) budu instrument političkog obračuna s Vladom onih koji imaju druge ambicije, izjavio je Plenković na zagrebačkom Cvjetnom trgu gdje je s nekoliko ministara dao potpis za kandidaturu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović za novi predsjednički mandat.


I predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec sinoć je izjavio da se idući tjedan očekuje rješavanje problema, no i da se štrajk u školama nastavlja, a za ponedjeljak je najavljen prosvjed na Trgu bana Jelačića.




Kao ni sindikalni predstavnici, ni premijer Plenković nije želio otkriti pojedinosti ponuđenog rješenja, za koje ističe kako u ovom trenutku mora biti dovoljno da se djeca vrate u škole na nastavu i da učitelji shvate da ih Vlada poštuje.


Plenković je ponovio da se u mandatu njegove Vlade plaće u prosvjeti povećavaju za 18 posto, no i da su koeficijenti uređeni vladinom uredbom.


Obećao je da će ona biti revidirana, no za to je potrebno vrijeme. Reviziju će odraditi vanjski stručnjaci kako se ne bi dogodilo da nakon prosvjetara prosvjeduju neki drugi zaposlenici u državnim i javnim službama zbog nepravednih koeficijenata.


»Shvaćamo da se naši učitelji i nastavnici kroz kumulirani period vremena osjećaju u nepravednom položaju u odnosu na neke druge profesije temeljem koeficijenata. No to nije predmet pregovora između Vlade i sindikata«, istaknuo je.


Tema koeficijenata ne smije biti ispolitizirana


Plenković je ponovio kako se ne smije dopustiti da tema koeficijenata bude ispolitizirana od oporbenih političkih stranaka i interesnih skupina.


»Ne možemo iste godine dva puta isto gledati kako nam demagozi iz SDP-a ovdje potpisuju. Potpisivali su tako i za referendum ’67 je previše’, a njihova vlada je uvela odlazak u mirovinu sa 67 godina. To ne ide«, poručio je premijer.


Ocijenio je da su i štrajk u školama i najavljeni sindikalni prosvjed u ponedjeljak orkestrirani napad na Vladu pred predsjedničke izbore .


»Oni koji će tu biti angažirani veze nemaju s učiteljima i profesorima. Nema naivnosti, ovo je pokušaj instrumentalizacije jednog nepravednog sustava koeficijenata od nekih drugih aktera. Mi to vidimo, nismo naivni i tome ćemo se oduprijeti«, poručio je premijer.


Upitan za odgovornost resorne ministrice Blaženke Divjak, odgovorio je kako je »svaki ministar odgovoran za stanje u svom resoru, pa i ministrica Divjak da smo se doveli u ovu situaciju«.


O njezinoj poziciji, kaže, razgovarat će se kasnije jer je sada najvažnije da se djeca vrate u škole.