Šutnja

Plenković izašao pred učitelje koji prosvjeduju na Markovom trgu. Oni mu šutke odgovorili – transparentom

P. N.

Foto Patrik Macek / PIXSELL

Foto Patrik Macek / PIXSELL

Štrajk poštujemo, ali ja vas pozivam na dijalog i razgovor. Otvoreni smo i za socijalni dijalog i poboljšanje materijalnih položaja učitelja. Ako je ova Vlada nešto pokazala, onda je to da je prijatelj radnika i umirovljenika, rekao je Plenković



Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u Srednjim školama Hrvatske danas održava »Prosvjed šutnje« na Trgu Svetog Marka (9,45 sati). Tristotinjak prosvjednika nosi transparent s porukom Vladi RH u tišini. 


Nešto prije 10 sati pred prosvjednike je izašao premijer Andrej Plenković, koji im je poručio da su “učitelji i profesori važni, ali je njegova Vlada učinila više za njihove plaće nego mnogi prije”.


– Poštujemo pravo na štrajk. Ali morate znati da je u ovom mandatu plaća već viša za 12 posto, iduće godine će biti za 18,3 posto. Pitanje koeficijenata je nasljeđeno od prijašnjih vlada i njih će Vlada riješiti. Imamo dosta signala od roditelja, štrajk poštujemo, ali ja vas pozivam na dijalog i razgovor. Otvoreni smo i za socijalni dijalog i poboljšanje materijalnih položaja učitelja. Ako je ova Vlada nešto pokazala, onda je to da je prijatelj radnika i umirovljenika, rekao je Plenković, no prosvjednici nisu odgovorili.




Tek su mu šutke pred nosom podigli transparent s natpisom “96 posto je reklo – ne”.


– Učitelji u njegovom mandatu nisu dobili ništa više nego drugi. Sve više i više zaostajemo. Vidjeli ste odgovor ovih ljudi, prokomentirao je sindikalist Branimir Mihalinec.