Slučaj privođenja novinara

Plenković: Sloboda govora i medija temelj svakog demokratskog društva; očekujem Bošnjakovićevo i Božinovićevo izvješće

Hina

Snimio Damir ŠKOMRLJ

Snimio Damir ŠKOMRLJ

»Očekujem cjelovito izvješće ministra unutarnjih poslova i ministra pravosuđa o toj temi. U ovom trenutku kazat ću još jednom da su sloboda govora i sloboda medija temelj svakog demokratskog društva, pa tako i Hrvatske. Smatramo da moramo ustrajati na najvišim standardima koje imamo i njih se pridržavati«, rekao je Plenković na početku sjednice Vlade

ZAGREB Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak da su sloboda govora i medija temelj svakog demokratskog društva, pa tako i Hrvatske, te da od ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića i ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića očekuje izvješće o policijskom privođenju Indexova novinara Gordana Duhačeka.»Očekujem cjelovito izvješće ministra unutarnjih poslova i ministra pravosuđa o toj temi. U ovom trenutku kazat ću još jednom da su sloboda govora i sloboda medija temelj svakog demokratskog društva, pa tako i Hrvatske. Smatramo da moramo ustrajati na najvišim standardima koje imamo i njih se pridržavati«, rekao je Plenković na početku sjednice Vlade.

Istaknuo je kako je čvrstog uvjerenja da, bez obzira je li riječ o kršenju ili ne pojedinog zakona, moraju uvijek s posebnim obzirom pristupati novinarima i slobodi medija uopće. »Očekujem tu mala pojašnjenja«, rekao je.


Novinar portala Index Gordan Duhaček priveden je u ponedjeljak u zagrebačkoj zračnoj luci zbog neodazivanja na poziv policije, koja ga je ranije obavijestila da dođe na razgovor zbog navodnih prekršaja protiv javnog reda i mira, priopćila je ranije zagrebačka policija.


Ministar Božinović rekao je pak da je od glavnog ravnatelja policije zatražio izvješće o slučaju privođenja i uhićenja Duhačeka te odbacio tvrdnje da Vlada ograničava medijske slobode ili zastrašuje novinare.




Premijer Plenković najavio je i da će Vlada iduću svoju sjednicu izvan Zagreba održati u Krapini, što će omogućiti dodatni impuls razvoju Hrvatskog zagorja.