Sjednica Vlade

Plenković: Preporuke Vijeća su vrijedan, izbalansiran i koristan dokument

Hina

Foto Darko JELINEK

Foto Darko JELINEK

Riječ je o dokumentu koji mi se čini veoma vrijednim, mislim da moramo uzeti jedno vrijeme da ga i javnost i zainteresirani u hrvatskom društvu pažljivo prouče. On je vrlo izbalansiran i dao je doprinos kakav još do sada nismo imali prigode imati u hrvatskoj javnosti. Mislim da je cijeli napor koji je vođen pod vodstvo predsjednika Vijeća Zvonka Kusića veoma koristan i da ćemo na temelju njega nastaviti proces dijaloga o ovoj temi, a posebno jačati naše kapacitete u pogledu ove temu kada je riječ o sudstvu i upravi kako bi se ujednačila praksa koja je u proteklih 28 godina znala biti neujednačena«, kazao je Plenković



ZAGREB Predsjednik Vlade Andrej Plenković ocijenio je u četvrtak na sjednici Vlade da su preporuke koje je donijelo Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima vrlo vrijedan, izbalansiran i koristan dokument na temelju kojeg će se nastaviti proces dijaloga o toj temi, te je istaknuo da će Vlada će na temelju njega donositi svoje odluke u trenutku kada za to procijeni da je pravo vrijeme.


Riječ je o dokumentu koji mi se čini veoma vrijednim, mislim da moramo uzeti jedno vrijeme da ga i javnost i zainteresirani u hrvatskom društvu pažljivo prouče. On je vrlo izbalansiran i dao je doprinos kakav još do sada nismo imali prigode imati u hrvatskoj javnosti. Mislim da je cijeli napor koji je vođen pod vodstvo predsjednika Vijeća Zvonka Kusića veoma koristan i da ćemo na temelju njega nastaviti proces dijaloga o ovoj temi, a posebno jačati naše kapacitete u pogledu ove temu kada je riječ o sudstvu i upravi kako bi se ujednačila praksa koja je u proteklih 28 godina znala biti neujednačena«, kazao je Plenković.


Istaknuo je da će Vlada na temelju tog dokumenta koji, između ostalog, preporučuje sankcioniranje simbola totalitarnih režima, ali i iznimku da se pozdrav »Za dom spremni«, koji je suprotan Ustavu, može koristiti u komemorativne svrhe uz prethodno dopuštenje – donositi svoje odluke »u trenutku kada za to procijeni da je pravo vrijeme«.




Plenković je zahvalio Vijeću, istaknuvši da se radi o ljudima koji su stručni u svojim područjima – politolozi, pravnici, koji su kroz proteklu godinu dana pokušali kroz intenzivan, otvoren, argumentiran i staložen dijalog raditi na dokumentu dijaloga.


Dokument, dodao je, ima dva dijela, prvi su temeljna polazišta i govori o totalitarizmima s kojima je hrvatsko društvo bilo suočeno tijekom 20.stoljeća, njegovanju kulture sjećanja, pijetetu prema žrtvama i utvrđivanju istine.


»Preporuke koje su nam u tom segmentu dali su veoma korisne i Vlada će ih razmotriti i u svojim aktivnostima, posebice u pogledu obrazovanja i pravodobnom informiranju mladih objasniti što su sve ti režimi bili i kakve su njihove posljedice na stanje, a nekada i zaista velike podjele u hrvatskom društvu«, kazao je.


Drugi dio dokumenta, ističe Plenković, odnosi se na razmatranje mogućih preporuka poboljšanja pravnog, zakonskog okvira i s te je strane Vijeće dalo nekoliko sugestija.


»U Ministarstvu pravosuđa i Ministarstvu uprave će temeljito razmotriti ove preporuke. Mislim da određene ideje sadržane u tom dokumentu mogu biti korisne. Vlada zadržava pravo da donese svoje procjene i odluke što treba dodatno normirati i ako treba – na koji i kakav način to treba napraviti«, naglasio je predsjednik Vlade.


Posebno je važnim ocijenio to da se u ovom dokumentu vrlo jasno osuđuju totalitarizmi, bez ikakvih dilema i ograda »i sve ono što se odnosi na razdoblje 1941. i 1945. , nacizma, fažima, ustaštva i četništva je vrlo precizno ponovljeno da je u suprotnosti s Ustavom i da tu nema nikakvih dilema«. To se, dodao je, odnosi na pozdrav »Za dom spremni« koji ima vrlo jasan protuustavan karakter.


»Ono što sam iščitao tijekom rasprave članova Vijeća je jedna moguća, ali zaista u iznimnim situacijama i osobito restriktivno, eventualno propisana u budućnosti, iznimka, sugestija. Što se tiče ostalih sugestija, one se odnose na poštivanje antifašizma u Drugom svjetskom ratu, ali isto tako govori o kompromitaciji u razdoblju nakon 1945. i kršenjima ljudskih prava i s te strane i određenih osuđujućih konotacija toga režima«, kazao je predsjednik Vlade.