Stranka koja se može nositi s različitostima

Plenković: Neće uspjeti oni koji žele fragmentirati i destabilizirati HDZ

Hina

Foto D. Kovačević

Foto D. Kovačević

»Smjer kojim vodimo Hrvatsku, vodimo ga u smislu političkog spektra, baš tamo gdje ga je želio predsjednik Franjo Tuđman. Želio ga je na desnom centru, na širokoj narodnjačkoj platformi koja ima i svoju demokršćansku dimenziju i nema nikakvih odstupanja od toga«, istaknuo je Plenković



Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković istaknuo je u nedjelju da HDZ vodi Hrvatsku u smjeru desnog centra, što je želio i prvi predsjednik Republike Hrvatske i HDZ-a dr. Franjo Tuđman, poručivši kako neće uspjeti oni koji žele fragmentirati i destabilizirati stranku.


»Smjer kojim vodimo Hrvatsku, vodimo ga u smislu političkog spektra, baš tamo gdje ga je želio predsjednik Franjo Tuđman. Želio ga je na desnom centru, na širokoj narodnjačkoj platformi koja ima i svoju demokršćansku dimenziju i nema nikakvih odstupanja od toga«, istaknuo je Plenković na svečanosti obilježavanja 29. obljetnice osnutka Hrvatske demokratske zajednice, 17. lipnja 1989., u prostorijama NK Jarun, u Zagrebu.


Stranačkim čelnicima, članovima i simpatizerima poručio je kako je tu važno da prepoznaju pokušaj onih koji bi htjeli doći na mjesto HDZ-a, te da stranku fragmentiraju i malo destabiliziraju.»Ali u tome neće uspjeti«, poručio je Plenković. Istaknuo je i da je HDZ velika stranka u kojoj ljudi imaju svoje stavove i svoja mišljenja, stranka koja se može nositi s određenim različitostima te voditi politiku koja je u interesu Hrvatske.Podsjetivši na važne povijesne događaje od osnutka HDZ-a, Plenković je naglasio kako je prvi hrvatski predsjednik i predsjednik HDZ-a dr. Franjo Tuđman znao prepoznati i predvidjeti sve političke silnice te je u kratkom vremenu uspio stvoriti preduvjete za međunarodno priznanje Republike Hrvatske.Istaknuo je kako danas mnogi zaboravljaju i da je Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina bio jedan od preduvjeta za međunarodno priznanje naše države.»Danas na sceni djeluju mnogi akteri koji tih vremena niti se dobro sjećaju a očito ih dobro niti ne znaju niti su ih proučavali«, ocijenio je premijer Plenković.

Idući tjedan na Vlade tri zakona koji će pomoći blokiranima te paket zakona o demografskoj revitalizaciji


Podsjetivši na uspjehe u posljednje dvije godine, Plenković je rekao kako Hrvatska danas više zarađuje nego troši, imamo dobre makroekonomske trendove što je poticaj za daljnju konsolidaciju javnih financija i daljnje poduzimanje strukturnih reformi.


Početkom rujna najavio je reformu mirovinskog sustava, poreznu reformu te daljnje reforme kako bi se olakšalo poslovanje svih poslovnih subjekata.Premijer Plenković naglasio je i da će nastaviti s reformama u pravosuđu te je najavio da će idući tjedan na sjednici Vlade biti i tri zakona koji će pomoći blokiranim sugrađanima te paket zakona koji se odnose na demografsku revitalizaciju.

Hrvatska za demografsku i natalitetnu politiku daje 1,9 milijardi kuna




»Trenutno Hrvatska daje za demografsku i natalitetnu politiku 1,9 milijardi kuna. Više nego godišnje cijelom Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, Ministarstvu turizma i Ministarstvu graditeljstva zajedno«, naglasio je.


Podsjetivši na vrijeme osnivanja HDZ-a, predsjednik Zajednice utemeljitelja »Dr. Franjo Tuđman« Mario Kapulica rekao je kako nitko ne može osporiti povijesnu ulogu HDZ-a.Povijesna uloga HDZ-a u stvaranju hrvatske državeKada to ne mogu, upozorio je, pokušavaju ih osporiti s tezama kako ovo više »nije taj HDZ« te da »ovo nije onaj HDZ koji je stvorio hrvatsku državu i koji je postigao najveće povijesne uspjehe za hrvatsku državu i hrvatski narod«. »Kažu da smo toliko široki da nemamo ideologije. Razmeću se svojim ocjenama o našoj vjerodostojnosti i našoj dosljednosti. Takvi moraju znati slijedeće. Kada staviš prst u more to je kao da si dotaknuo cijeli svijet. Kada postaneš dio HDZ-a, dotaknuo si sve pozitivne sastavnice hrvatskog nacionalnog bića u koji danas ne spadaju samo Ante Starčević, Stjepan Radić i suverenistički dio hrvatske ljevice nego i Tuđman i Šušak i Bobetko – i čitava plejada hrvatskih velikana, znanih i neznanih, koji su zaslužni da imamo hrvatsku državu«, rekao je Kapulica.Vladimir Šeks, jedan od osnivača HDZ-a, zahvalio je i čestitao svim »hrabrim i odlučnim ljudima i kojima su se ubrzo priključile i tisuće drugih«, kojima, podsjetio je, pripada zasluga i čast da su bili dio hrvatskog državotvornog i nacionalnog pokreta, koji je u cjelokupnoj hrvatskoj povijesti uspio stvoriti demokratsku i nezavisnu hrvatsku državu – Republiku Hrvatsku.Istaknuo je kako je danas na sadašnjem vodstvu i članstvu HDZ-a nastaviti na oživotvorenju drugog djela sna – sna o pravednoj, uključivoj hrvatskoj državi na načelima solidarnosti, državi u kojoj će biti lijepo živjeti i za koju su se borili i ginuli njeni najbolji sinovi i kćeri.