Preporuka EU agencije

Pilula za dan poslije »ellaOne« uskoro u prodaji bez liječničkog recepta?

Ljerka Bratonja Martinović



ZAGREB  Pilula za dan poslije »ellaOne«, koja se u Hrvatskoj danas može dobiti samo uz liječnički recept, mogla bi uskoro ući u slobodnu prodaju u ljekarnama.


Europska agencija za lijekove (EMA) objavila je preporuku Povjerenstva za humane lijekove (CHMP) da se režim izdavanja ovog hitnog kontraceptivnog sredstva iz postojećeg izmijeni u bezreceptni.


Preporuku upućuju Europskoj komisiji radi donošenja pravno obvezujuće odluke, što bi u slučaju pozitivne odluke značilo da će se ovaj lijek na čitavom prostoru Europske unije moći kupovati bez recepta.




   U Europskoj agenciji za lijekove procijenili su da se ovaj kontraceptiv može koristiti sigurno i učinkovito i bez liječničkog recepta, te da bi se tako ženama ubrzao pristup lijeku i povećala njegova učinkovitost.


Ocijenili su i kako su »ellaOne« pilule jednako sigurne kao i hitni kontraceptivi koji sadrže levonorgestrel. Hitni kontraceptivi koji sadrže levonorgestrel, a mogu se uzeti do 72 sata nakon spolnog odnosa, izdaju se bez recepta u 23 europske zemlje.


Iznimku čine Malta, gdje ovi lijekovi uopće nisu u prometu, te Hrvatska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Italija, Lihtenštajn i Poljska, gdje su hitni kontraceptivi koji sadrže levonorgestrel dostupni samo na recept.


Tako bi »ellaOne« postale prve pilule za dan poslije koje hrvatski parovi, ako zagusti, mogu odmah kupiti u ljekarni. Cijena jedne takve tablete, koje se prodaju u pojedinačnom pakiranju, kreće se oko 200 kuna.    U EMA-i procjenjuju da bi Europska komisija odluku trebala donijeti u roku od tri mjeseca, a ona će biti obvezujuća za sve države članice.       Dubravko Lepušić, ginekolog iz KBC-a Sestara milosrdnica upozorava da je pilula za dan poslije prihvatljivija od pobačaja, ali se može koristiti »samo izuzetno«, a nikako kao zamjena za kontracepciju.

   – Upotreba kontracepcijskih pilula kod nas je niska, koristi ih samo 12 posto spolno aktivnih adolescenata, dok je europski prosjek 30 posto. Kultura uzimanja tableta je slaba, a bojim se da bi, kao što je abortus postao sredstvo kontracepcije, i pilule za dan poslije mogle postati zamjena za redovitu kontracepciju – kaže Lepušić.


   – Zato prvo i osnovno mora biti edukacija djevojaka i mladića, koji moraju biti informirani o tome čemu služi hitna kontracepcija, koliko je često smiju koristiti, i kakve su posljedice prekomjerne upotrebe takvih sredstava, upozorava Lepušić.