Priča o uspjehu

PhotoMath: Osam milijuna skidanja, a još nisu ni na Androidu

Danko Radaljac

Ministar obrta i poduzetništva Gordan Maras posjetio je jučer tvrtku MicroBLINK, koja je posljednjih tjedana sa svojom aplikacijom PhotoMath jedan od svjetskih hitova kad su mobilni programi u pitanju



ZAGREB Ministar obrta i poduzetništva Gordan Maras posjetio je jučer tvrtku MicroBLINK, koja je posljednjih tjedana sa svojom aplikacijom PhotoMath jedan od svjetskih hitova kad su mobilni programi u pitanju.


PhotoMath je program kojim se jednostavno izračunavaju rezultati matematičkih operacija i jednadžbi, koje se jednostavno snimi. Aplikacija nudi i mogućnost čitavog postupka dolaska do rješenja, a suosnivač poduzeća Damir Sabol pojasnio je ministru Marasu kako je projekt trebao samo promovirati njihovu tehnologiju prepoznavanja teksta pomoću kamera na mobitelima:


– Ne mogu reći da nas je uspjeh u potpunosti iznenadio, jer smo i mislili da bi aplikacija mogla biti dobro prihvaćena, ali svejedno su rezultati bili neočekivani. Jasno je da smo zbog toga morali promjeniti početne planove, kazao je Sabol Marasu, navodeći kako sad imaju kontakte s investitorima te da im je plan unaprijediti program i zaposliti više djelatnika. U otprilike dva tjedna ukupno je preuzeto osam milijuna aplikacija s on-line trgovina Applea i Microsofta. Ministar se pohvalio kako je baš MicroBLINK korisnik poticaja za poduzetništvo u ovoj godini.




Prije samog dolaska ministra Sabol je Novom listu kazao kako je poticaj iz Ministasrtva bio nešto manje od pola milijuna kuna. Smatra i kako poduzeće više neće koristiti poticaje, već će se ići prema novim investitorima.


– Za sada još uvijek nismo sve raščistili, baš ovaj tjedan mnogo putujem i sastančim, uskoro ćemo sigurno znati više, kaže Sabol. Prema njegovim riječima, intencija je da osnovna aplikacija PhotoMath ostane besplatna za preuzimanje, ali da bi se neke dodatne usluge koje će se integrirati mogle naplaćivati, čime bi program počeo i zarađivati. Velika ekspanzija očekuje se nakon što aplikacija dođe i na Android tržište, koje je najveće na svijetu, jer taj operativni sustav ipak pokriva najveći broj mobilnih telefona.