Sabor

Petrov o knjizi Martine Dalić: To je beatifikacija Svete Martine

Hina

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

»Cijela ova priča je beatifikacija Svete Martine, zaštitnice slobodnog tržišta, vicepostulator je Gojko Drljača, svjedok u procesu je gospodin Vujčić, kauzu vodi Hanza medija, Jutarnji list. To je razlog zašto imamo 45.000 besplatnih primjeraka hagiografije, odnosno života svetaca«, izjavio je Petrov novinarima



ZAGREB Čelnik Mosta Božo Petrov posprdno je u ponedjeljak komentirao u Hrvatskom saboru promociju knjige Martine Dalić »Agrokor: Slom ortačkog kapitalizma«, nazvavši je »beatifikacijom Svete Marine, zaštitnice slobodnog tržišta«.


»Cijela ova priča je beatifikacija Svete Martine, zaštitnice slobodnog tržišta, vicepostulator je Gojko Drljača, svjedok u procesu je gospodin Vujčić, kauzu vodi Hanza medija, Jutarnji list. To je razlog zašto imamo 45.000 besplatnih primjeraka hagiografije, odnosno života svetaca«, izjavio je Petrov novinarima.


Na navode u knjizi da je tražio da građani svojim novcem spase Konzum Petrov je rekao kako je bilo više modela, a na kraju je prevladao model Martine Dalić.




»U odnosu na sve njihove modele naš model nije uključivo konzultantske usluge, namještanje poslova i roll-up kredite. Da se ne zavaravamo, svaki model je državni intervencionizam, uključujući i ovo što su oni napravili«, kaže Petrov.


Ocijenio je spornim tajming promocije knjige, u trenutku kada se očekuje rasprava o istražnom povjerenstvu za Agrokor. »Svi akteri su uključeni u to kako bi se osvjetlao lik i djelo, kako SveteMartine, tako i premijera Andreja Plenkovića«, ustvrdio je Petrov.


Sve je to ista ekipa


Za dolazak guvernera HNB-a Borisa Vujčića na promociju knjige kazao je kako je to »sve ista ekipa«. »Ono što smo mogli vidjeti iz iskaza Svete Martine, guverner Vujčić je surađivao s njima dok smo bili u Vladi, a nismo znali za to. To je ista ekipa«.


Komentirao je i preslagivanje unutar vladajuće koalicije, ocijenivši kako Milan Bandić već odavno potpomaže Vladu. »Oni cijelo vrijeme glasuju za tu Vladu, a njihovo preslagivanje će biti samo ‘tresla se brda rodio se miš’«, dodao je.


Petrova ne bi čudilo da Bandić dobije mjesto u Vladi no kaže, to će ovisiti o Plenkoviću. »Od Andreja Plenkovića, Martine Dalić i Milana Bandića apsolutno me ništa ne čudi«, zaključio je.


O stranačkoj kolegici Ivani Ninčević Lesandrić kazao je kako je hrabra žena koja je istupila sa svojim iskustvima iz bolnice i time potakla tisuće drugih žena da iznesu svoja svjedočanstva. »U tome ima potpunu potporu Mosta, ona je hrabra žena i ona se neće pokolebati unatoč tome što joj prijete tužbama«, rekao je.


»Ako su odgovor tužbe, onda pozivam sve građane da dignu glas protiv takvog ministra zdravstva i protiv takvog predsjednika Vlade koji dopušta tom ministru i ravnatelju bolnica da to rade«, dodao je Petrov.