Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 17° 1n
Sutra: 17° 17° 1n
21. listopada 2019.
Čelnik Mosta

Petrov: 'Zbog ovakve vanjske politike ispadamo smiješni pred diplomatima'

Foto Darko Jelinek
Foto Darko Jelinek
Autor:
Objavljeno: 7. studeni 2018. u 13:10 2018-11-07T13:10:56+01:00

Čelnik Mosta Božo Petrov komentirao je u srijedu prijepore između predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović i premijera Andreja Plenkovića oko Marakeškog sporazuma, rekavši kako time što nemamo jedinstvenu vanjsku politiku ispadamo smiješni u očima stranih diplomata, te je opetovano zatražio otvaranje javne rasprave o tom sporazumu, kako bi javnost imala prilike čuti argumente »za» i »protiv«.

»Želimo znati posljedice ako se odluče 'za' ili 'protiv'. No, ministar unutarnjih poslova prije dva dana u intervju govori kako mu je žao da se o tome uopće raspravlja u javnosti«, čudio se Petrov na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

Imamo, kaže, premijera koji ne želi reći ni riječi, dok preko njegovih ministara čujemo da će vlada to podržati, a mi ne znamo zašto. Predsjednica, s druge strane, sada mijenja ploču i govori da je protiv.

»Imamo dvije pozicije najvažnije za kreiranje vanjske politike – predsjednicu Republike i predsjednika Vlade, a nemamo jedinstvenu vanjsku politiku i dovoljno je jasno koliko smiješni ispadamo u očima diplomata«, rekao je Petrov.

Most, kazao je, o Marakeškom sporazumu ne može imati stajalište bez da zna argumente.

»Zašto se premijer ne obrati hrvatskoj javnosti i kaže svoj stav i argumente? Očito nije sve jasno i treba imati svoje trbuhozborce, a to je dovoljan razlog za našu sumnju u opravdanost njihovih stavova«, kaže Petrov.

Na pitanje novinara je li predsjednica Grabar-Kitarović promijenila stajalište pod utjecajem američkog predsjednika i austrijskog premijera Petrov je uzvratio kako ne želi ulaziti u njezine razloge.

»Mislim da je neozbiljno s njezine strane izlaziti u javnost prije dva mjeseca, a sada potpuno promijeniti priču. S obzirom na položaj koji obnaša, trebala se informirati u samom startu, a ne na temelju ne znam kojih tekstova i ne znam kojih ljudi mijenjati svoja stajališta. Ipak je ona predsjednica Republike«, ističe Petrov.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.