Hrvatski sabor

Pet kandidata za povjerenika za informiranje

Hina

Za povjerenika za informiranje kandidirali su se novinari Gordana Grbić, Ivan Pandžić i Ana Raić Knežević, savjetnica u Uredu za predstavke, pritužbe i pomilovanja Predsjednika RH Ana Subotić te pomoćnik ravnateljice Središnjeg registra osiguranika (REGOS) Dubravko Marić, objavljeno je na internetskoj stranici Hrvatskog sabora



Za povjerenika za informiranje kandidirali su se novinari Gordana Grbić, Ivan Pandžić i Ana Raić Knežević, savjetnica u Uredu za predstavke, pritužbe i pomilovanja Predsjednika RH Ana Subotić te pomoćnik ravnateljice Središnjeg registra osiguranika (REGOS) Dubravko Marić, objavljeno je na internetskoj stranici Hrvatskog sabora.


Po zakonu donesenom u veljači, povjerenika za informiranje bira Sabor, na mandat od pet godina, uz mogućnost ponovnog izbora.


Povjerenik će preuzeti poslove vezane uz pravo na pristup informacijama koje sada radi Agencija za zaštitu osobnih podataka.




U svom radu je samostalan i neovisan, a odgovara Saboru.


Za povjerenika može biti izabrana osoba koja ima hrvatsko državljanstvo, prebivalište na području Hrvatske, završen preddiplomski i diplomski sveučilišni studij pravne ili društvene struke te najmanje 10 godina radnog iskustva u struci.