Protololarni dar

Pernar ostaje bez skupocjenog sata, dara voljenog emira. Država nije imala milosti

Portal Novilist.hr

Foto Screenshot Facebook

Foto Screenshot Facebook

Vrijednost satu prelazi 500 kuna te se smatra protokolarnim darom koji pripada Republici Hrvatskoj



ZAGREB Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u utorak je dalo mišljenje da je saborski zastupnik Ivan Pernar (Živi zid) dužan sat koji je dobio od katarskog emira deponirati među protokolarne darove RH, budući da mu vrijednost prelazi 500 kuna te se smatra protokolarnim darom koji pripada Republici Hrvatskoj, objavila je Hina.


Članica Povjerenstva Tončica Božić rekla je kako se radi o daru dužnosniku i kako je to pitanje regulirano Zakonom o sprječavanju sukoba interesa u kojem stoji »da se darom smatra novac, stvari bez obzira na njihovu vrijednost, prava i usluge dane bez naknade koji dužnosnika dovode ili mogu dovesti u odnosu zavisnosti i kod njega stvaraju obavezu prema darovatelju«.


Zakonodavac također kaže »da osim darova u obitelji, među rodbinom i prijateljima dužnosnik smije zadržati dar simbolične vrijednosti u iznosu najviše do 500 kuna od istog darovatelja, a dužnosnik smije primiti dar koji prelazi taj iznos, ali se taj dar smatra vlasništvom RH i protoklarnim darom i sukladno tome treba ga primjereno pohraniti prema Vladinoj uredbi o protokolarnim darovima«, rekla je Božić odgovarajući na Pernarovo pitanje smije li zadržati skupocjeni sat.




Pernar je također upitao može li on darovati katarskom emiru poklon vrjedniji od 500 kuna, a da ne dođe u sukob interesa, odnosno da time ne pokušava utjecati na njegove odluke.


Božić je kazala kako Zakon o sprječavanju sukoba interesa ne regulira to pitanje, a nije poznato ima li katarski emirat ikakav propis koji regulira darivanje emira, odnosno njegovih dužnosnika pa da bi dužnosnik Pernar prije tave geste to trebao provjeriti, javlja Hina.


Inače Pernar je na svom Facebooku objavio više desetaka objava o skupocjenom satu, koji se prodaje za više od tri tisuće eura, a najmanje jednu je pobrisao. Jako se trudio dokazati da mu nije stalo do sata, nego do časti koju mu je ukazao emir, a kako će doživjeti ovaj udarac i koliko Facebook objava će to zaslužiti ostaje da se vidi.