Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
15. prosinca 2019.
Nedjelja Isusove muke

Papa Franjo na Cvjetnicu kritizirao one koji peru ruke od sudbine očajnih izbjeglica, zagrebački nadbiskup kardinal Bozanić poručio vjernicima da raspeti Isus s križa oprašta i oslobađa

Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Autor:
Objavljeno: 20. ožujak 2016. u 13:59 2016-03-20T13:59:00+01:00

 Papa Franjo, poglavar 1,2 milijarde rimokatolika, kritizirao je na Cvjetnicu, nedjelju Isusove muke, one koji peru ruke od sudbine očajnih izbjeglica.

Sveti Otac je blagoslovio palmine i maslinove grančice na Trgu svetoga Petra na misi na kojoj su se desetci tisuća ljudi spomenuli Isusova trijumfalnog ulaska u Jeruzalem, tjedan prije nego se mnoštvo okrenulo protiv njega i prije nego su ga razapeli.

Papa je odstupio od pripremljene homilije kako bi pozvao sve ljude da ne okreću leđa izbjeglicama.

Nakon govora o dijelu evanđelja u kojemu se opisuje kako je Isusu uskraćen pravedan sud i kako je bio prepušten svojoj sudbini, Franjo je dodao, odstupajući od pripremljenog teksta: "Mislim na tolike druge ljude, tolike ljude na rubu društva, tolike tražitelje azila i tolike izbjeglice. A toliki su koji ne žele preuzeti odgovornost za njihovu sudbinu".

Više od 1,1 milijun migranata bježeći od rata i neimaštine ušlo je 2015. u Europsku uniju i njihov se priljev nastavlja, zbog čega su zemlje zatvorile glavni migracijski koridor preko Balkana i svoje granice, pa su desetci tisuća izbjeglica i migranata zapeli u Grčkoj.

Nedjelja Isusove muke označava početak Velikog tjedna, najbogatijeg tjedna u katoličkom liturgijskom rasporedu.

Na Veliki četvrtak, dan Isusove posljednje večere, Papa će na obredu oprati i poljubiti noge 12 osoba, kao znak Kristova čina poniznosti prema učenicima, noć prije njegove smrti.

Na Veliki petak Sveti Otac će predvoditi dva obreda, među kojima i Križni put sa svijećama u rimskom Koloseju.

U subotu navečer će predvoditi Uskrsno bdjenje a na sam Uskrs će uputiti poruku Urbi et orbi, koju upućuje dvaput na godinu, uz blagoslov i poruku sa središnjeg balkona na Bazilici svetoga Petra.

Na Cvjetnicu, spomen muke Gospodnje i Kristova slavna ulaska u Jeruzalem u zagrebačkoj prvostolnici u nedjelju je održano  svečano euharistijsko slavlje koje je predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić poručivši vjernicima da upru pogled na raspetog Isusa koji s križa oprašta i oslobađa i čije je prijestolje Božja ljubav koja jedina spašava čovjeka i čovječanstvo.

 Svečano euharistijsko slavlje počelo je procesijom ispred katedrale i blagoslovom maslinovih i palminih grana, a nakon završetka misnog slavlja, kardinal Bozanić susreo se u sakristiji katedrale s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Tihomirom Oreškovićem i njegovom obitelji koji su nazočili svečanom euharistijskom slavlju u 12 sati. 

 Nakon otpjevane Muke, kardinal Bozanić u propovijedi je istaknuo da Crkva s Cvjetnicom započinje najsvetiji tjedan crkvene godine, Veliki tjedan ususret Uskrsu. 

 Taj tjedan, nastavio je, završava Uskrsnućem kojeg nema bez križa. Križ je put prema Uskrsu. Križ je prijestolje Božjega milosrđa – istaknuo je kardinal, pozvavši vjernike da u trenucima muke, poteškoća i grešnosti upru pogled na križ, jer Isus s križa oprašta i oslobađa. 

 "Uprimo pogled na Isusa koji s križa oprašta i oslobađa, onoga koji jedini spašava čovjeka i čovječanstvo", rekao je kardinal Bozanić.

 Kardinal je blagoslov zazvao za svu djecu i njihove obitelji, podsjetivši da su uz Isusa na Cvjetnicu u Jeruzalemu bila i djeca. 

 U koncelebraciji su bila dvanaestorica svećenika Zagrebačke nadbiskupije.

 Kardinal Bozanić u nedjelju popodne predvodit će Križni put na zagrebačkom Ksaveru.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.