Nadzorni odbor donio odluku

PULSKI ŠKVER DOBIO NOVU UPRAVU Sindikalist Cerovac: “To su Uljanikovi ljudi”

Hina

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

''Dva koraka su napravljena, no treba naraviti još puno koraka do ozdravljenja poduzeća. Uzalud sve ovo ako Vlada ne preuzme konce u svoje ruke, da tako kažemo, i ne povuče ključne poteze. Ako Vlada tvrdi da smo privatno poduzeće, onda što nas je dosad spašavala 'rescue aidom', govori sindikalist CerovacNeslužbeno se doznaje kako se radi o ljudima iz kruga pulskog brodogradilišta, odnosno o Uljanikovim stručnjacima s područja financija koji su do sada bili na čelnim pozicijama Uljanikovih društava.



Nakon dvodnevnog zasjedanja Nadzorni odbor Uljanika sinoć je izabrao tri nova člana Uprave, nakon što je razgovarao s devet kandidata, Potvrdio je to za televiziju N1 sindikalist Boris Cerovac.


‘To su Uljanikovi ljudi’, rekao nam je, no ne navodeći imena. Kako doznajemo, detalji o novoj upravi javnosti će biti objavljeni u petak, kad se očekuje i da će članovi nove Uprave potpisati ugovore.


”Dva koraka su napravljena, no treba naraviti još puno koraka do ozdravljenja poduzeća. Uzalud sve ovo ako Vlada ne preuzme konce u svoje ruke, da tako kažemo, i ne povuče ključne poteze. Ako Vlada tvrdi da smo privatno poduzeće, onda što nas je dosad spašavala ‘rescue aidom’, govori Cerovac, kako javlja televizija N1.Podsjeća da su sindikati jasno dali do znanja da, ako do 15. studenog radnici ne dobiju plaće za rujan i listopad, slijedi masovno napuštanje Uljanika.

Račun brodogradilišta, podsjetimo, u blokadi je, a plaća za rujan kasni više od dva tjedna. 




Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat u utorak je kazao da će Uprava Uljanika u roku od 10-ak dana dostaviti novi program restrukturiranja, koji neće sadržavati već otkazane brodove, i da će nakon toga za njegovu analizu Ministarstvo trebati tri do četiri dana.


Horvat je novinarima pred Banskim dvorima rekao da je u ponedjeljak dobio pismo od, kako je naveo, stare Uprave Uljanika d.d. . U njemu Uprava sugerira da je bespredmetno analizirati novi program restrukturiranja, koji je dostavila 22. listopada, jer u tom programu nisu “matematičkim izračunom apostrofirani oni navozi, odnosno oni brodovi koji su otkazani i koji se neće raditi”, istaknuo je Horvat.


“Uprava si je uzela terminski plan od 10-ak dana, kada će sjesti sa svojim konzultantima te će na Ministarstvo gospodarstva dostaviti novi model, bez predmetnih otkazanih brodova. Pričekat ćemo tih nekoliko dana, pa nakon toga pristupiti analizi”, poručio je Horvat u utorak.


Imena će biti objavljena u petak


Uljanik grupa od četvrtka ima novu tročlanu upravu, a njihova imena Nadzorni odbor će, po dogovoru, objaviti tek u petak, potvrdio je Hini privremeni predsjednik Nadzornog odbora Uljanik Samir Hadžić.


Nadzorni odbor će o promjenama u vodstvu Uljanik grupe te o imenima novih članova Uprave izaći u javnost tek u petak, kako bi se novoizabranim članovima »pružio mir uoči preuzimanja nove dužnosti«, objasnio je Hadžić.


Neslužbeno se doznaje kako se radi o ljudima iz kruga pulskog brodogradilišta, odnosno o Uljanikovim stručnjacima s područja financija koji su do sada bili na čelnim pozicijama Uljanikovih društava.


Šverko: Pred Upravom je veliki izazov


Predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske u Uljaniku Đino Šverko pozdravio je izbor nove Uprave, istaknuvši kako je od iznimne važnosti da Uljanik bude »posložen na svim razinama«.


»Ni ja osobno još nisam službeno obaviješten da je izabrana nova tročlana uprava, ali ako je to istina tu odluku svesrdno pozdravljam. Pred upravom je veliki izazov, no u svakom slučaju to je važan korak za budućnost Uljanika«, poručio je Šverko.


Najavio je kako će se u petak rano ujutro sastati Štrajkački odbor koji će, po svemu sudeći, raspravljati o novim koracima s obzirom da je »zbog neisplate rujanskih plaća u Uljanik grupi štrajk ušao u drugi tjedan, dok je račun grupe ponovno blokiran«.


U srijedu je dosadašnji član Uprave Uljanik grupe Denis Rabar dostavio Nadzornom odboru ostavku, samo dan nakon ostavke predsjednika Uprave Giannia Rossande.


Prije toga, Trgovački sud u Pazinu u ponedjeljak je imenovao dva člana Nadzornog odbora Uljanika – Samira Hadžića i Ranka Svećarovskog, dok je treći Marko Kapuralin izabran na skupštini Uljanik grupe, pa to tijelo ima tri člana te može donositi odluke, među kojima i odluku o vodstvu kompanije.