Četvrt stoljeća Haškog suda

PULA DOBIVA VAŽAN RATNI ARHIV Brammertz otvara „SENSE – centar za tranzicijsku pravdu“

Boris Pavelić

Serge Brammertz / Snimio Denis ROMAC

Serge Brammertz / Snimio Denis ROMAC

Centar se otvara sutra navečer, u prostoru u središtu Pule koju su agenciji SENSE ustupile gradske vlasti. Osim glavnoga haškog tužitelja, na otvorenju će biti predstavnici vlasti grada Pule i Istarske županije, ali i tužitelji za ratne zločine iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Srbije



Glavni tužitelj Haškoga suda Serge Brammertz otvorit će sutra u Puli „SENSE – centar za tranzicijsku pravdu“, arhiv i stalnu izložbu novinske agencije Sense, jedinoga medija koji je iscrpno izvještavao o svim suđenjima na Haškome sudu, i tako prikupio jedinstven i najtemeljitiji novinski arhiv o četvrt stoljeća rada Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju i svim sudskim predmetima koje je obradio.


Centar se otvara sutra navečer, u prostoru u središtu Pule koju su agenciji SENSE ustupile gradske vlasti. Osim glavnoga haškog tužitelja, na otvorenju će biti predstavnici vlasti grada Pule i Istarske županije, ali i tužitelji za ratne zločine iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Srbije.


Tim će povodom u novootvorenome centru biti otvorena izložba „Spomenici na nišanu“ kustosice Branke Benčić, o razaranju kulturnog, povijesnog i vjerskog nasljeđa u ratovima na području bivše Jugoslavije.




Nakon otvorenja centra, u subotu i nedjelju, u centru će biti održana međunarodna konferencija o progonu ratnih zločina, tranzicijskoj pravdi i poslijeratnoj normalizaciji, na kojoj će, uz Brammertza, sudjelovati tužitelji za ratne zločine iz regije, te nekoliko desetaka stručnjaka i aktivista iz Hrvatske, zemalja bivše Jugoslavije i inozemstva.


Tijekom boravka u Hrvatskoj, tužitelj Brammertz u Zagrebu će se sastati s ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem i glavnim državnim odvjetnikom Dinkom Cvitanom, kako bi razgovarali o procesuiranju ratnih zločina u Hrvatskoj i suradnji s tužiteljima u regiji.