Promjene u vlasničkoj strukturi

PRVI NAGOVJEŠTAJ PROMJENA Uljanik prodao dio dionica u brodogradilištu “Viktor Lenac”

Orjana Antešić

arhiva NL

arhiva NL

Među prvih deset dioničara upisao se Interkapital koji sada raspolaže s 4,53 posto dionica »Lenca«, a kuloari bruje da se viza skrbničkog računa Interkapitala krije izvjesni američki fond



Prva »lastavica« nagovještaja promjene u budućoj vlasničkoj strukturi Brodogradilišta »Viktor Lenac« stigla je u Martinšćicu. Prema podacima Zagrebačke burze, došlo je do trgovanja većim brojem dionica ovog remontnog brodogradilišta, pa se među prvih deset dioničara upisao skrbnički račun Interkapital vrijednosnih papira koji sada raspolaže s 4,53 posto dionica »Lenca«.


Riječ je o dionicama koje je prodao Uljanik jer je njegov udjel sada pao na 30,1 posto. To je u skladu s odlukom Nadzornog odbora Uljanik grupe koji je, kako doznajemo, prije dvadesetak dana donio odluku o prodaji devet posto dionica u »Lencu«. Da će se kroz prodaju imovine pokušati osigurati novac za tekuću likvidnost »3. maja« i plaće radnicima, najavio je još početkom ožujka u Rijeci novi-stari predsjednik Uprave posrnulog holdinga Uljanika Gianni Rossanda. Nije bilo teško naslutiti da se radi upravo o poslovnom udjelu koji Puljani imaju u Martinšćici. Zasad su »uljanikovci« odlučili prodati tek manji dio tog udjela, ali je moguće da će kroz dogledno vrijeme »otići« i ostatak.


Kuloari bruje da se iza skrbničkog računa Interkapitala, koji sada raspolaže s 4,5 posto dionica »Lenca«, krije izvjesni američki fond, no bilo kakvu službenu informaciju o ovome nismo uspjeli dobiti niti potvrditi ova nagađanja. Ova transakcija Uljanikovih dionica »teška« je, navodno, nešto više od 7 milijuna kuna s obzirom na cijenu po kojjoj se tih dana trgovalo dionicama »Lenca«.




Uz Uljanik, njihov partner i najveći suvlasnik »Viktora Lenca« jest Tankerska plovidba, koja raspolaže s 36,5 posto dionica. Predsjednik Uprave ovog zadarskog brodara Mario Pavić ovih je dana ponovio kako su spremni prodati svoj vlasnički paket u ovom kvarnerskom brodogradilištu za, naravno, dobru ponudu koja im se stavi na stol. Iz vrha Tankerske plovidbe zapravo već dulje vrijeme podsjećaju kako »Lenac« nije njihov core-business, drugim riječima da je njihova misija u ovom brodogradilištu u koje su, zajedno sa Puljanima, »ušli« po okončanju stečaja – završena. Danas »Lenac« slovi za zdravu i perspektivnu tvrtku, a da je tome tako, upućuju i informacije iz dobro upućenih kuloara kako proteklih tjedana i mjeseci zainteresiranih ulagača nije nedostajalo.


Navodno je interes za »Lenac« pokazala i Palumbo grupa iz Napulja koja je, podsjetimo, početkom siječnja ove godine dostavila pismo namjere za sudjelovanjem u restrukturiranju Uljanik brodogradilišta. Međutim, u kasnijem procesu odabira strateškog partnera pulskog Uljanika ova se brodograđevna grupa više nije pojavljivala. Ali su se, zato, »vrzmali« oko »Lenca«, kažu naši izvori. Brodogradilište iz Martinšćice interesantno je i zbog snažne suradnje koju su uspostavili s Američkom ratnom mornaricom i servisiranjem brodova njihove Šeste flote.


Sve upućuje da će u vrlo dogledno vrijeme, kroz idućih nekoliko mjeseci, doći do velike promjene u vlasničkoj strukturi »Lenca«. Pretpostavlja se da će potencijalni ulagač(i) »tipovati« kako doći do većinskog paketa dionica u »Lencu«, odnosno do 51 posto. To se može osigurati jedino tako da Zadrani i Puljani zajedno prodaju svoje dionice.