Prognoza

PRVI DAN JESENI Pripremite malo topliju odjeću, idući tjedan će se ponegdje pojaviti i prvi mraz

P. N.

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler



Nakon jučerašnjeg zahlađenja i kiše, prvi dan kalendarske jeseni obilježit će djelomice sunčano vrijeme. Povremeno oblačnije će biti na sjevernom Jadranu i u gorskoj Hrvatskoj, gdje može pasti i malo kiše, uglavnom poslijepodne. Na kopnu vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni, a na Jadranu jugoistočni i jugozapadni. Najviša temperatura od 20 do 25 na kopnu te između 25 i 29 °C na Jadranu. Na srednjem Jadranu i unutrašnjosti Dalmacije pretežno sunčano, uz slabo do umjereno jugo i jugozapadnjak te većinom malo valovito more. A temperatura podjednaka podjednaka subotnjoj – poslijepodne oko 28 °C, a ujutro na obali oko 21 °C.


Novi tjedan bit će najhladniji ovog rujna, a ponegdje će se, piše meteorolog Tomislav Kozarić za HRT, pojaviti i prvi mraz. 


U ponedjeljak u unutrašnjosti prolazno jače naoblačenje s kišom i grmljavinom i osjetno zahladnjenje, a zapuhat će jak sjeverni vjetar. Prema sredini tjedna, s vedrijim vremenom i slabljenjem vjetra, po kotlinama je pri tlu moguć slab mraz. Unatoč suncu dnevna temperatura će u utorak i srijedu biti niža od 20 °C. U četvrtak i petak danju malo toplije.




Na Jadranu do srijede također hladnije, ali i vrlo vjetrovito uz jaku buru, u ponedjeljak i olujnu, koja će prouzročiti probleme u prometu, i cestovnom i pomorskom. Početkom tjedna prolazno će biti kiše, često u obliku pljuskova, mjestimice i izraženijih, praćenih grmljavinom, zatim većinom stabilno i sunčano. U četvrtak i petak slabljenje vjetra i porast temperature.


U središnjoj Hrvatskoj će od utorka ponovno biti uglavnom suho i sunčano, ali osjetno hladnije. Temperature će preko noći padati do svega 6-7 stupnjeva, dok će dnevni maksimum biti oko 15 stupnjeva. Tek prema kraju tjedna malo toplije – temperature će opet biti oko 20 stupnjeva.


Još će hladnije biti u Gorskom kotaru gdje će temperature noću padati do 3 stupnja.


Na području Kvarnera će, nakon kiše u ponedjeljak, ostatak tjedna biti suho, ali također uz ne pretoplo vrijeme. Tek prema kraju tjedna živa će se u termometru penjati malo iznad 20 stupnjeva.


Zahladit će i u Dalmaciji, ali i tamo će, kako tjedan bude išao kraju, malo zatopliti.