Nema pobune

PREDSJEDNIŠTVO JEDNOGLASNO PODRŽALO PROGRAM Ništa od revolucije protiv Bernardića

Tihana Tomičić

Foto D. Kovačević

Foto D. Kovačević

Bernardić će do 10. ožujka obići sve županijske organizacije i susresti se s članstvom, a sudeći po reakcijama primjerice u Rijeci, gdje je bio početkom ovog tjedna, ne mora se bojati nikakve pobune, dapače, i konvencija bi mogla proći potpuno mirno, uz usvajanje novog programa i statuta.



ZAGREB – Nakon sjednice Predsjedništva SDP-a član toga tijela Arsen Bauk izvijestio je da je Predsjedništvo jednoglasno Glavnom odboru predložilo novi program stranke. Očekuje se da će o tome na sjednici u subotu raspravljati i Glavni odbor stranke, a tada će program biti upućen konvenciji, koja se okuplja 10. ožujka u Zagrebu.


To znači da su sve najave o tome da bi predsjednik stranke Davod Bernardić mogao ostati bez podrške među kolegama u vrhu stranke, pale u vodu. U međuvremenu, Bernardić će do 10. ožujka obići sve županijske organizacije i susresti se s članstvom, a sudeći po reakcijama primjerice u Rijeci, gdje je bio početkom ovog tjedna, ne mora se bojati nikakve pobune, dapače, i konvencija bi mogla proći potpuno mirno, uz usvajanje novog programa i statuta.


U izjavi za medije nakon sinoćnje sjednice, član Predsjedništva Ivo Jelušić komentirao je i posljednji nalaz o financijskom stanju stranke: upitan kako će spasiti SDP koji je 12,5 milijuna kuna u minusu, Jelušić je odgovorio da su prošle godine očekivano završili u minusu, jer svake godine u kojoj su izbori završe u minusu, budući da svojim prihodima ne mogu pokriti taj dodatni rashod. Da nije bilo izbora, bili bismo u plusu, kazao je, dodavši da su uspjeli smanjiti troškove poput reprezentacije. To smo proživljavali i prije, i kao što smo tada izlazili iz toga, izaći ćemo i ovaj put, zaključio je Jelušić. Naime, SDP je 2017. godinu završio sa gubitkom od 5,7 milijuna kuna, stoji u financijskom izvješću objavljenom na internetskoj stranici najveće oporbene stranke. Također, u izvještaju stoji da im preneseni dug iznosi čak 6,5 milijuna kuna. Od članarine su u prošloj godini ostvarili prihod od 2,1 milijun kuna, što je manji prihod nego je bio u 2016. godini. Niti s prihodima od donacija u 2017. nisu premašili godinu ranije. Oni su prošle godine iznosili 613 tisuća kuna, od pravnih osoba bili su 213 tisuća kuna, a fizičkih 399 tisuća kuna.




SDP-ovci su govorili o o opozivu Martine Dalić, i pozvali su »sve one koji žele imati čisti obraz, prije svega prebjege iz Narodne koalicije i zastupnike manjina, sve koji nisu u HDZ-u, ali i časne ljude u HDZ-u, da podrže oporbu u smjeni Dalić, da spase obraz, ali i Agrokor«, kako su nakazali.