Nije im dovoljno

POVEĆANE KVOTE, ALI… Poslodavci u trgovini traže još tri tisuće stranih radnika

Gabrijela Galić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Poslodavci poručuju da i u ostalim industrijama i dalje postoji deficit radne snage, primjerice, u metalnoj industriji  nedostaje 110 radnika, u brodogradnji 321... pa očekuju da će Vlada dopuniti odluku o kvotama



ZAGREB   Drugi put od početka ljetne sezone Vlada je povećala ovogodišnju kvotu za zapošljavanje stranaca. Ukupna godišnja kvota za strane radnike tako trenutačno iznosi 38.769, a u to su ubrojena nova zapošljavanja, produženje već izdanih dozvola, kao i dozvole za sezonski rad. U odnosu na prvu odluku o kvotama iz prosinca prošle godine, broj stranih radnika koje poslodavci mogu angažirati porastao je za 5.809. A kako bi poslodavci što brže dobili tražene radnike, najnovija odluka o dodatnom rastu kvota stupit će na snagu s prvim danom objave u službenom listu, a ne kao što je uobičajeno nakon tjedan dana.


Brojni iskoraci


I dok je u startu plan bio u ovoj godini zaposliti 21.210 novih stranih radnika, nakon drugog proširenja kvote za radne dozvole zaposlit će se 27.479 novih radnika. U graditeljstvu je tako kvota povećana na 11.755 radnika, brodogradnji na 1.508, turizmu i ugostiteljstvu na 7.930, prometu na 1.415, prehrambenoj industriji na 1.278, poljoprivredi i šumarstvu na 1.008, prerađivačkoj industriji na 584 te zdravstvu na 75 radnika. U kulturi, socijalnoj skrbi, metalnoj industriji i kulturi nije došlo do rasta kvota.


Osim kvota za novo zapošljavanje, tu je i 2.040 dozvola za sezonski rad u poljoprivredi i šumarstvu te turizmu i ugostiteljstvu, 250 dozvola u okviru premještanja unutar društava te devet tisuća dozvola za produženje već izdanih dozvola za zapošljavanje stranaca. Te se kvote najnovijom odlukom nisu mijenjale.



21.210 stranih radnika planirano je za novozapošljavanje


»Prilikom utvrđivanja godišnje kvote dozvola za tekuću godinu, nije bilo moguće precizno utvrditi potrebe gospodarstva za zapošljavanjem strane radne snage u pojedinim djelatnostima i zanimanjima te je došlo do nesrazmjera između utvrđenog i zatraženog broja dozvola«, navodi Vlada u obrazloženju povećanja kvote za uvoz stranih radnika.


Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, pak, poručuje kako je politika Vlade uvijek bila da se maksimalno aktivira domaća radna snaga te da su tu napravljeni brojni iskoraci. 


No, kako navodi resorni ministar, još uvijek je vidljiv nesrazmjer ponude i potražnje, pa se stoga i ide u povećanje dozvola »u onim područjima gdje je to bitno i gdje nedostaje domaće radne snage«, kazao je Pavić.


Dodatne korekcije


Poslodavci su odmah reagirali i, kao i kod lipanjskog povećanja, podržali novu odluku kojom im je dozvoljen dodatan uvoz radne snage, ali i zatražili dopunu odluke.


»Ova brza reakcija Vlade za svaku je pohvalu, a posebno s obzirom na veliku iskorištenost kvote za uvoz radne snage koja je premašila sva očekivanja i prognoze«, poručili su iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP). Naravno, pohvalu prati i poruka da to nije dovoljno te da i dalje postoji »potreba za dodatnim korekcijama kako bi se osigurao broj radnika sukladno potrebama koje su iskazali članovi HUP-a«.


Tako bi HUP u trgovini, u kojoj trenutačno uvoz radne snage nije dopušten, uvezao tri tisuće trgovaca, jer ih toliko »sada već kontinuirano za potrebe turističke sezone nedostaje« naročito na području Dubrovnika i  Istre.


Poslodavci poručuju da i u ostalim industrijama i dalje postoji deficit radne snage, primjerice, »u metalnoj industriji trenutačno nedostaje 110 radnika, u brodogradnji 321, u drvnoj industriji 280, a elektroindustriji 120 radnika«. Stoga, očekuju da će Vlada dopuniti prijedlog odluke o kvotama jer se Hrvatska »nalazi u vrlo sličnom položaju u odnosu na druge europske zemlje, s obzirom na stanje na tržištu rada koje trenutačno svima predstavlja izazov u segmentu potrebe za uvozom dodatne radne snage«.