Revitalizacija

POTICAJ ISTARSKOM TURIZMU Vladine odluke otvaraju put za investicije od oko 3 milijarde kuna

Hina

Veliki Brijun / Foto Glas Istre

Veliki Brijun / Foto Glas Istre

Riječ je o odlukama Vlade o osnivanju Povjerenstva za pripremu i realizaciju turističkog razvojnog projekta Veliki Brijun te o sklapanju sporazuma o utvrđivanju uvjeta, prava i obveza za realizaciju projekata Muzil, Hidrobaza i Sacccorgiana, za koje se već duži niz godina traže rješenja za revitalizaciju i pretvaranje u turističko-ugostiteljske lokacije



ZAGREB Vlada je na sjednici u četvrtak u Puli donijela odluke za buduća četiri turistička projekta na različitim lokacijama u Istri – za Veliki Brijun, Muzil, Hidrobazu i Saccorgianu – koji bi nakon prenamjene i uz ugovore između lokalne samouprave i Republike Hrvatske trebali postati turističke lokacije u koje bi se, po procjenama, uložilo ukupno 3 milijarde kuna.


Riječ je o odlukama Vlade o osnivanju Povjerenstva za pripremu i realizaciju turističkog razvojnog projekta Veliki Brijun te o sklapanju sporazuma o utvrđivanju uvjeta, prava i obveza za realizaciju projekata Muzil, Hidrobaza i Sacccorgiana, za koje se već duži niz godina traže rješenja za revitalizaciju i pretvaranje u turističko-ugostiteljske lokacije, odnosno, kako je na Vladi kazao ministar državne imovine Goran Marić, njihovo vraćanje u život i aktiviranje više od milijun hektara zemljišta na kojima se ukupno nalaze te lokacije.


Zemljišta i objekti u državnom vlasništvu


Sva četiri projekta odnosno zemljište i objekti na njima u većinskom su državnom vlasništvu.




Za pripremu i realizaciju turističkog razvojnog projekta Veliki Brijun na nekretninama u sklopu NP Brijuni ministar državne imovine predložio je povjerenstvo, a Vlada prihvatila, u kojem će osim njega biti još ministri turizma Gari Cappelli, zaštite okoliša i energetike Tomislav Čorić, kulture Nina Obuljen Koržinek, mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković te Zvonimir Petrašić, predsjednik ureda predsjednika Vlade, a svi bi oni trebali zajedno pripremiti taj projekt.


»Postojećim planovima tamo je predviđeno oko 400 smještajnih jedinica i 800 kreveta, a ulaganje u turističko-ugostiteljski segment se procjenjuje na 120 milijuna eura. Zaključeno je i da se hoteli unutra tog NP-a moraju kategorizirati sa pet zvjezdica«, kazao je Marić.


Za lokaciju Muzil, odnosno prostor bivše vojarne u Puli, Vlada je odlučila sklopiti sporazum s gradom Pulom, u čijem je vlasništvu manji dio nad tim prostorom, kao i na ostale tri lokacije, dok je većina u državnom. Kako je rečeno, to je put da se taj prostor prenamjeni u turističke svrhe, uz procjene da će realizacija tog projekta donijeti investicije od 2,5 milijarde kuna.


»To je još jedan primjer aktivacije tri desetljeća zapuštene državne imovine u gospodarske i životne svrhe, isto kao i lokacije Hidrobaza, također bivše vojarne, koja se planira prenamijeniti za turizam, a ukupno 1.200 kreveta u hotelu, naselju i kampu, a na pomorskom dobru na toj lokaciji bili bi sportski sadržaji«, naglasio je Goran Marić, dodajući da se investicije u Hidrobazu procjenjuju na 200 milijuna kuna.


I lokacija Sacccorgiana, kao bivša vojna nekretnina, predviđena je za turistički projekt s 1.900 kreveta, odnosno za sportske, trgovačke i poslovne sadržaje, za čiju se realizaciju investicija procjenjuje na 250 milijuna kuna.


Capelli o važnosti istarskog turizma za ukupni turizam


Uz te, Vlada je iz portfelja državne imovine na području Istre donijela još nekoliko odluka oko darovanja državnih nekretnina gradu Puli, Umagu i druge, a ministar Marić najavio je i skoro ponavljanje natječaja za hotel Hrvatska na Makarskoj rivijeri.


Ministar turizma Gari Capelli na sjednici je istaknuo važnost istarskog turizma za ukupni turizam, uz opasku da je »Istra do sada ove godine odnosno do kraja kolovoza ugostila turista gotovo kao jedna cijelu Hrvatsku, njih 4 milijuna, koji su ostvarili više od 26 milijuna noćenja. Povećanje je zabilježeno i s brojem putnika u pulskoj zračnoj luci, od 14 posto«.


Najavio je da se za 2019. predviđa udvostručenje sredstava potpora za zračne luke u Hrvatskoj, u čemu će biti i Zračna luka Pula, kao i da će Ministarstvo turizma uskoro raspisati i natječaj za programe i mentore u ukupno šest centara kompetentnosti za turizam i ugostiteljstvo u Hrvatskoj, pri čemu će škola i centar za Istru moći očekivati 50 milijuna kuna.


Iznio je i podatke da je za razvoj malog poduzetništva u turizmu financiran 121 projekt u Istri, a izrazio je i zadovoljstvo odlukama Vlade za projekte Veliki Brijun, Hidrobaza, Muzil i Saccorgiana.


Posebice važnim označio je i što državna tvrtka ACI do kraja ove godine planira završetak opsežnih radova na modernizaciji ACI marine u Rovinju, s ulaganjem od 150 milijuna kuna, u čemu je i novih 172 veza za velike jahte.


Kako se ta marina nalazi odmah ispred hotela Park u Rovinju, čiju gradnju tvrtka Maistra planira dovršiti do kraja ove godine, smatra da će to dati jako veliki doprinos kvaliteti ponude najviše razine i u hrvatskom i u istarskom turizmu.