Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
28. siječnja 2020.
Tajna okupljanja

POSTOJI LI POVEZNICA IZMEĐU BALA, TITA I MASONA: Maršal je bio iniciran u najtajniju masonsku ložu osnovanu u Istri?

Preslik fotografije Ive Eterovića
Preslik fotografije Ive Eterovića
Autor:
Objavljeno: 17. rujan 2018. u 17:41 2018-09-17T17:41:00+02:00

Jedna od verzija Titovog članstva u masoneriji vezana je uz Rusiju u kojoj je dugo boravio. Navodno su u Rusiji i nekad i sad postojale i postoje dvije specifične masonske forme: Orden Memfisa i Misraima koje su navodno uspostavili talijanski mistici Casanova i Cagliostro. I to gdje? U istarskim Balama gdje se nedavno održalo, za što imamo potpuno potvrđenu vijest, okupljanje masona!

Male Bale, pitoreskno mjesto između Pule i Rovinja, nedavno su, naši izvori ne žele reći kad se to precizno dogodilo, bile okupljalište jednodnevnog druženja masona! I to, potvrđeno nam je, masona s visokim činovima između 20-tog i najvišeg 33-tog, piše portal Glasa Istre.

Vijest sama po sebi nema nikakvu lošu konotaciju, no zanimljiva je budući da je ono čime se masoni bave i što je razlog njihovog okupljanja oduvijek bilo i bit će predmet tajnosti i mističnosti. Dakle, zagonetnost, neobjašnjivost i skrivenost.

No u ovu priču u Balama, uz masone koji su se tu okupili, veže se i Josip Broz Tito! No, krenimo redom.

Josip Broz Tito, Tito

Okupljanje 26 masona

Nedavno okupljanje u Balama za koje u prvi tren nismo uspjeli točno doznati zašto su baš one odabrane za dolazak 26 masona, prošlo je u potpunoj tišini i diskreciji.

Grupa masona nikakvim ponašanjem nije na sebe privlačila pažnju. Formalno su se vodili kao poslovnjaci koji, po svemu sudeći, daleko od očiju javnosti žele održati svoje sastanke.

98754

S obzirom na to, upućeni nam kažu da se s velikom sigurnošću može pretpostaviti tko im je bio domaćin, ali smo zamoljeni da to ime, kao i sva ostala, javno ne navodimo.

Smješteni u Kaštelu Bembo

Masoni su se smjestili u Kaštelu Bembo, unajmili određeni prostor i podrum, prostor bez otvora i prozora, te održali svoj ceremonijal i rituale. Rituali otvaranja i zatvaranja radova, kako ih se naziva, potrajali su nekoliko sati.

Kaže naš izvor, jedan od njih, da to u praksi nalikuje dobro izrežiranoj kazališnoj predstavi s jasno podijeljenim ulogama. Pritom nema ničeg spornog ni neprimjerenog.

00250824

Nakon toga, kaže naš izvor, osim inicijacija imali su i zasjedanje koje se svodi na čitanje nečijeg eseja i raspravu o temi. Često su to teme vezane uz masonske simbole od trokuta i šestara te čvora na konopu pa nadalje.

Godinu prije, potvrđuje nam isti izvor, okupljanje su imali blizu Udina, u Vila Manini, prekrasnom dvorcu smještenom također na krajnje diskretnoj poziciji.

Priča sad postaje intrigantna, jer je nedavno jedan hrvatski portal objavio, naravno nedovoljno potvrđenu informaciju, ali definitivno zanimljivu priču o tome da je Josip Broz Tito iniciran u najtajniju masonsku ložu, inače osnovanu u Istri. Jedna od verzija Titovog članstva u masoneriji vezana je uz Rusiju u kojoj je dugo boravio.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze