Ispraćaj za povijest

POSLJEDNJE ZBOGOM Split Olivera ispratio bakljadom, Vela Luka ga dočekala u tišini

Hina

Foto Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto Sanjin Strukic/PIXSELL

Uz sirene iz cijele luke, bakljadu i gromoglasni aplauz ispraćen je katamaran s lijesom pjevača, a za njim su isplovile i brojne brodice koje su ga pratile na putu do Vela Luke



U Splitu je održan posljednji ispraćaj legendarnog pjevača. Lijes s Oliverovim tijelom je u 18.50 sati sa Trga Franje Tuđmana krenuo Rivom do Gata sv. Nikole kod Lučke kapetanije gdje se u 19.50 sati ukrcao na katamaran Jadrolinije, te zajedno sa članovima obitelji Dragojević otplovio za Korčulu. Uz bakljadu, sirene i brecanje bumbala, velikog zvona na zvoniku sv. Duje, pratili su ga brodovi Lučke kapetanije MUP– a i HRM– a.


NOVO 22.20 Vela Luka u tišini je i dostojanstveno dočekala katamaran s lijesom popularnog pjevača, a uplovljavanje broda bilo je praćeno upravo muklom tišinom da bi potom zazvonila crkvena zvona i odjeknuo gromoglasni pljesak. 



Foto Sanjin Strukic/PIXSELL


Foto Sanjin Strukic/PIXSELL





NOVO 20.50 U blizini Hvara, točnije između Galešnika i Stipanske, katamaran s Oliverom i obitelji trebalo bi dočekati i odati počast »simbolu škojih, Dalmacije i Hrvatske« 500 brodica s okolnih otoka i to sve u organizaciji Pokreta otoka.


NOVO 19.55 Uz sirene iz cijele luke, bakljadu i aplauz katamaran kreće prema pučini, a za njim isplovljavaju i brojne brodice. Očekuje sa da će u Vela Luku stići oko 22 sata, a dočekat će ih brojni stanovnici.


NOVO 19.45 Katedrala Sv. Duje obasjana je bakljama, baš kao i Riva gdje gore stotine baklji. Sa zvonika spuštaju portret Olivera. Lijes ulazi na katamaran i Oliver uskoro odlazi u pratnji najbližih za Vela Luku. Okupljeni gromkim aplauzom ispraćaju legendu.



Dok je lijes prolazio Rivom prostor je cijelo vrijeme nadlijetao policijski helikopter i tri mala sportska zrakoplova, a sa vrha kampanela sv. Duje Torcida je spustila veliki nacrtani portret Olivera Dragojevića koji prikazuje njega na brodu, u jednoj ruci drži (timun) volan, a u drugoj upaljenu bengalku. Za to vrijeme je upaljena i bengalka na sv. Duji. Ali i još 70 bengalki na Rivi. Baš onoliko koliko je godina imao Oliver kada je preminuo.


Pogreb je zakazan za srijedu u 18 sati na mjesnom groblju Sv. Roka u krugu obitelji i prijatelja.



NOVO 19.10 Na ulicama kojima prolazi tužna povorka s Oliverovim lijesom natiskani su brojni ljudi, a Riva puca po šavovima. Uz lijes s Oliverom Dragojevićem svakih 30 metara izmjenjuju se poznati glazbenici.


Pripadnici Torcide su u bijelim košuljama formirali špalir duž Rive, a okupljeno mnoštvo gromoglasnim aplauzom ispraća barda dalmatinske pisme.


Posljednji ispraćaj Olivera Dragojevića / Foto Sergej Drechsler


Posljednji ispraćaj Olivera Dragojevića / Foto Sergej Drechsler



Navijačka skupina Torcida se u 17 sati okupila kod Starog placa. Svi odjeveni u bijele košulje nešto prije 18 sati krenuli su put Rive gdje su potom formirali špalir. A građani, oni su pjesmu prihvatili i pjevali punim srcem cijelim putem. Pljeskali su, jako dugo


……….


Posljednji ispraćaj Olivera Dragojevića / Foto Sergej Drechsler


Posljednji ispraćaj Olivera Dragojevića / Foto Sergej Drechsler



Obred u crkvi Sv. Frane je završio, a pred njom su su okupile tisuće ljudi. U 18.50 zazvonila su zvona, prijatelji i obitelj izašli su iz crkve te je započeo ispraćaj ispred crkve koji će završiti na gatu Sv. Nikole. 


Zvona  su ovako posljednji put zvonila prije 80 godina na posljednjem ispraćaju splitskog gradonačelnika Ante Trumbića.


Morskog vuka će na posljednje počivalište ispratiti i brojni brodovi koji čekaju da ga katamaran odvede na zadnji put u njegovu Vela Luku.



Među njima su i dvije topovnjače HRM-a, kao i stotine brodica. Sve nadlijeće i policijski helikopter, tri aviona,  a pale se i brojne bengalke.